Bitka o Mosul môže narušiť vzťahy Iraku a USA, varuje generál Šedivý. A pokiaľ ide o Rusko…

    0
    Bitka o Mosul, Irak (Autor: TASR)

    Začala veľká spojenecká operácia na oslobodenie druhého najväčšieho irackého mesta Mosul. Chvíľu to trvalo, ale podľa hosťa bolo prvým krokom vybudovanie armády, ktorá bola práve v dôsledku obsadenia Mosulu Islamským štátom v roku 2014 prakticky v rozklade.

    „Keby tá operácia skrachovala – dúfajme, že k tomu nedôjde –, tak by to znamenalo výrazné narušenie vzťahov medzi Spojenými štátmi a irackou vládou,“ varoval Šedivý. Koalícia prevyšuje sily Islamského štátu natoľko, že naozaj môže dôjsť k oslobodeniu Moslulu. Ak prídu radikáli o Mosul, bude to pre nich veľká rana.

    Mesto však môže byť plné pascí a aliancia bude mať s ich prekonaním mnoho problémov. Bitka o mesto je diametrálne odlišná od útoku v otvorenom teréne. Boje sa môžu viesť dom od domu a vysokú daň za to zaplatí aj civilné obyvateľstvo. „Islamský štát bude pravdepodobne obyvateľov používať ako ľudské štíty, čo bude veľmi kruté,“ upozornil Šedivý.

    Nemali by sme zabúdať ani na to, že v Mosule žili väčšinou stúpenci sunnitskej vetvy islamu, ktorá má bližšie k Islamskému štátu. Dá sa teda očakávať, že časť obyvateľov sa dobrovoľne pridá na stranu Islamského štátu v boji o Mosul.

    Hrozbu pre civilizovaný svet predstavujú aj teroristi, ktorí sa po porážke Islamského štátu rozpŕchnu do rôznych častí sveta. Vrátane Európy. Títo radikáli predstavujú naozaj veľký problém aj pre EÚ.

    Kurdi

    Nemalú rolu v boji s teroristami zohrali aj Kurdi, ktorí sú dnes považovaní za hrdinov v boji s Daešom, a málokto dnes pochybuje o tom, že Kurdi budú požadovať zriadenie svojho nezávislého štátu, čo by ovplyvnilo Irak, Sýriu, ale veľmi výrazne aj Turecko. O tejto otázke sa preto podľa Šedivého povedú ešte tvrdé spory. Ďalší konflikt možno očakávať vo chvíli, keď sa Turecko pokúsi zapojiť do oslobodzovania Mosulu, proti čomu iracká vláda hlasno protestuje. Prezident krajiny polmesiaca Erdogan však podľa Šedivého zabúda, že Mosul neleží v Turecku, ale na území iného štátu so zvrchovanou vládou.

    Rola Ruska

    V Sýrii hrajú v tejto chvíli v boji proti islamistom hlavnú rolu Rusi a Šedivý na kremeľských generálov apeloval, aby sa krotili. „Ja si myslím, že to je skôr taká hra, v ktorej Rusi ukazujú, že sú ochotní zájsť veľmi ďaleko.“ Ale nakoniec sa budú musieť dohodnúť Spojené štáty a Rusko a možno si aj rozdeliť sféry vplyvu, hoci to podľa Šedivého môže pôsobiť negatívne. Bez dohody týchto dvoch veľmocí nebude v regióne pokoj ani za ďalších desať rokov, vyjadril svoje obavy Šedivý. Predovšetkým Rusi by podľa jeho názoru mali vziať rozum do hrsti a upustiť od krutých vojnových praktík, po ktorých siahajú v Mosule.

    - Reklama -