Bitka o Francúzsko sa začína. Tu sa rozhodne o súperovi Le Penovej

    0
    Paríž (ilustračné foto) (Autor: TASR)

    Ak ani jeden zo siedmich kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov, druhé kolo sa uskutoční o týždeň.

    Favoritmi prieskumov sú exprezident Nicolas Sarkozy a expremiéri Alain Juppé a Francois Fillon. Okrem nich sa o nomináciu strany Republikáni (LR) uchádzajú aj Jean-Francois Copé, Nathalie Kosciusková-Morizetová, Bruno Le Maire a Jean-Frédéric Poisson.

    Stranícke primárky pravice sú otvorené, čo znamená, že v nich môže hlasovať takmer ktokoľvek. Stačí, ak je jeho meno vo voličskom zozname a zaplatí dve eurá na organizáciu hlasovania. Okrem toho musí hlasujúci podpísať vyhlásenie, že súhlasí “so stredopravými republikánskymi hodnotami”.

    Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v apríli. Podľa prieskumov bude víťazstvo patriť kandidátovi konzervatívcov, ktorý sa v druhom kole – v máji – stretne so šéfkou Národného frontu Marine Le Penovou. Zrejme žiadny kandidát momentálne neobľúbených a roztrieštených socialistov neobstojí v prvom kole, poznamenala BBC.

    Rozhodnutie kandidovať v prezidentských voľbách ako nezávislý oznámil aj bývalý minister ekonomiky Emmanuel Macron, považovaný donedávna za človeka blízkeho socialistickému prezidentovi Francoisovi Hollandovi. Samotný Hollande sa zatiaľ jednoznačne nevyjadril, či sa bude uchádzať o znovuzvolenie. 

    - Reklama -