Biskupi podporili snahu verejnosti o slušnejšie Slovensko. Odsúdili najmä korupciu

    0
    Stanislav Zvolenský, predseda Konferencie biskupov Slovenska (Autor: TASR)

    Podpora snáh o spravodlivejšiu spoločnosť a boj proti korupcii sa dostali aj do spoločného záverečného vyhlásenia. „Spája nás spoločná minulosť, počas ktorej sme zápasili aj za náboženskú slobodu a občianske práva. Na útlak a obete mnohých kresťanov nesmieme zabudnúť. Táto skúsenosť nás naučila vážiť si slobodu, rozpoznať nové ideológie a brániť skutočné hodnoty. Poslušnosť voči evanjeliovým hodnotám nás vyzýva k zápasu o skutočne slušnú spravodlivú spoločnosť, v ktorej odmietame korupciu a nespravodlivosť a usilujeme sa o úctu a pomoc starým, chorým a cudzincom,“ konštatuje sa okrem iného vo vyhlásení. 

    Bratislavský arcibiskup a predseda KBS Stanislav Zvolenský potvrdil, že odpoveďou cirkvi na aktuálnu situáciu v spoločnosti je podpora celospoločenského hnutia, ktoré sa usiluje o slušné Slovensko. „Je to vyjadrené v našom vyhlásení, že sa usilujeme o slušné Slovensko i slušnú Českú republiku a, samozrejme, že na prvom mieste je to odmietnutie korupcie a podpora všetkých aktivít zameraných na to, aby sa miera korupcie znížila,“ povedal arcibiskup.

    Fašistické strany. Ako je to možné?

    Podľa pražského kardinála Dominika Duku je tak ako na Slovensku aj v Čechách situácia v spoločnosti turbulentná. „U nás sa politická scéna rozdrobila na množstvo strán a je pre mňa záhadou, ako je možné, že sú v demokratickom parlamente strany, o ktorých média hovoria, že sú fašistické alebo pronacistické,“ uviedol Duka.

    Podľa jeho slov by pri takýchto podozreniach mali konať príslušné orgány a tieto strany zakázať. „Ale keď im dávame dokonca možnosť zostavovať vládu, tak sa pýtam, kde je pravda a aký by mal byť postup do budúcna? My môžeme pokojne povedať, že cirkev sa nikdy nestotožnila s nacizmom ani s fašizmom, ale ani s marxizmom a komunizmom. To sú skutočnosti, na ktorých musí cirkev stáť, aby mohla byť skutočným hlásateľom slobody a rovnosti všetkých ľudí,“ zdôraznil kardinál.

    - Reklama -