Bill Gates hovoril o novej hrozbe pre svet. A bezpečnostný analytik odhaľuje, čo sa v skutočnosti skrýva za jeho slovami

    0
    Americký miliardár Bill Gates (Autor: TASR )

    Bill Gates sa vyjadril. Namiesto toho, aby sa venoval skvalitneniu svojich zrejme mizerných, pretože sú neustále zaplátané, výrobkov (pri ktorých je najdôležitejším rysom asi to, že pravidelne bonzujú na svojich používateľov, čo na svojom počítači robili), začal rýpať rečami o bioterorizme!

    Pozoruhodný je však celý kontext tejto udalosti.

    Bill Gates hovoril o bioterorizme začiatkom tohto roka na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose. Na ekonomickom fóre, čo už niečo naznačuje, a nebudeme sa v tomto odhade mýliť.

    A čože to ten doposiaľ dokonale utajený protiteroristický expert svetu vyjavil?

    Bill Gates varoval pred novou formou terorizmu, bioterorizmom, a hysterčil takmer apokalypticky, že hoci sa rýchlo blíži a je oveľa horší ako to, čo sme zažili doteraz, ľudstvo naň nie je pripravené.

    Bioterorizmus je terorizmus zahŕňajúci cieľavedomé šírenie epidémií, nabifľoval sa Gates a apeloval, že musíme prísť na to, ako proti nemu bojovať už dnes. „Je veľmi ťažké hodnotiť pravdepodobnosť bioterorizmu, ale potenciálna škoda je veľmi, veľmi vysoká,“ strašil Gates.

    Čože tak zrazu?

    Jedným vysvetlením tejto frenetickej aktivity by bolo, že Gates možno trpí nejakou profesijnou chorobou, čo by v jeho prípade mohlo byť jedno veľké „okno“ (alebo azda doslovne niekoľko windows ako vráta), a teraz sa náhle prebudil!

    Najrôznejšie formy bioterorizmu, respektíve používania biologických zbraní, sú totiž známe od počiatkov histórie ľudstva (napríklad „chetitský mor“ cirka zo 14. storočia ante). A „Dohovor o zákaze biologických zbraní“ (The Convention on the Prohibition of the Development, Production and Stockpiling of Bacteriological [Biological] and Toxin Weapons and on their Destruction) platí od roku 1975, a to sa už Gates mohol zaujímať o svet.

    Príznačný kontext

    Pravdepodobnejším vysvetlením tohto verejného strašenia je skutočnosť, že Bill a Melinda Gatesovci patria medzi zakladateľov združenia producentov epidemiologických inovácií (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, CEPI), ktorých cieľom je vývoj vakcín proti vypuknutiu najrôznejších chorôb a epidémií.

    Nebola to teda súhra náhod, že Bill Gates jedným dychom vyzval vlády aj privátnych donátorov, aby významne investovali s cieľom zabrániť potenciálne obrovsky škodlivému bioteroristickému útoku.

    CEPI teraz disponuje oficiálne asi 700 miliónmi dolárov, pričom úvodnú investíciu vo výške 460 miliónov dolárov poskytli vlády Nemecka, Japonska a Nórska spolu s Nadáciou Billa a Melindy Gatesovcov a neziskovkou Wellcome Trust. CEPI sa venuje nielen biologickým hrozbám, ale aj zdanlivo obyčajným chorobám. Z mnohých príznakov môžeme usudzovať, že investícia do CEPI nebola z hľadiska investorov márna, a súčasne sa môžeme obávať, že bude aj rýchlo a tučne návratná (aj keď možno úplne inak, ako by sme na prvý pohľad čakali).

    Že by tomuto šialenému konfliktu záujmov u Gatesa niekto venoval aspoň trochu pozornosti, sa povedať nedá. O zaslúženej pozornosti ani nehovoriac.

    Čo bolo povedané len tak mimochodom…

    V tejto súvislosti bol bohvieprečo zverejnený podivný výrok Sama Altmana, prezidenta firmy Y Combinator, ktorý (The New Yorker, 10. októbra 2016) povedal, že bioterorizmus môže byť cesta, ktorá privedie svet do záhuby: „Potom, keď pred piatimi rokmi holandské laboratóriá zmodifikovali vírus vtáčej chrípky H5N1 tak, aby bol supernákazlivý, je odrazu šanca na vypustenie smrteľného syntetického vírusu v najbližších dvadsiatich rokoch nenulová.“

    Ešte raz – holandské laboratóriá podľa Altmana zmodifikovali vírus tak, aby bol oveľa škodlivejší! Prečo? Čo to má znamenať? Je to blaf, hoax, šplech, dezinformácia alebo čo? Alebo ide o niečo iné?

    To nás vedie k predelu medzi konšpiračnou teóriou a konšpiračnou praxou. Keď manipulácia so strachom prestáva účinkovať, ľudia sa otrepú z prvotného šoku a učia sa žiť s vedomím väčšieho rizika, potom si naň začnú zvykať, sú nestáli, usmievajú sa, hnevajú, ale aj pochybujú!

    Preto treba zase pristúpiť k ráznejšiemu kroku, čiže niečo strašidelné povedať a potom to rýchlo rozšíriť.

    Ak ani to nefunguje, tak už sa musí niekde niečo zlé stať, buď samo, alebo sa zlému nezabráni, alebo sa zlému dokonca trošku pomôže, prinajhoršom sa niečo zlé rovno vykoná. A ľudia majú opäť dosť starostí a nemajú kapacitu na to, aby sledovali, čo sa deje inde. Napríklad, že zákonodarný zbor odsúhlasí nejaké zákony, vláda urobí nejaké nevratné kroky. Presne, ako píše Naomi Kleinová vo svojej úžasnej knihe Šoková doktrína.

    A hrozba biologickými zbraňami sa do tejto schémy hodí úplne ideálne. Tieto hrozby sa totiž nedajú spoľahlivo overiť, preto možno ťažko stanoviť riziko a príslušnú nevyhnutnú mieru ochrany, takže prevláda väčšia opatrnosť a väčšia miera rôznych štátnych zásahov. A obranné pole obrancov proti prípadne takto nastupujúcej totalite sa fatálne zužuje.

    Znova spomeniem G. K. Chestertona, ktorý už pred sto rokmi doslova prorocky varoval pred nastupujúcou tyraniou, ktorá sa bude vtierať do priazne sľubmi, že ochráni všetko, čo je nám drahé, a že to nikdy nebude starý, ale nový tyran. Akoby som ho práve zazrel.

    autor: Jan Schneider

    - Reklama -