Bijeme na poplach. Nie cenzúre, za slobodu prejavu. Známe osobnosti idú proti Kotlebovi petíciou

    0
    Poslanec a predseda ĽS-NS Marian Kotleba (Autor: SITA)

    Petíciu možno podpísať na webovej stránke peticie.com. Jej signatármi sú verejne známe osoby ako sociológ Marián Bútora, herec Juraj Kemka, organizátor trenčianskej Pohody Michal Kaščák, dokumentaristka Zuzana Piussi a mnohí ďalší. Petícia vyvolala veľký ohlas a iba deň po zverejnení petície je pod ňou podpísaných už viac ako 2500 ľudí.  

    Podľa zvolávateľov petície bolo prerušenie divadelného predstavenia útokom na základné práva a slobody. Podobné počínanie im pripomína činy iných totalitných ideológií, proti čomu sa chcú brániť. Tiež sa poukazuje na symboliku, že zrušenie predstavenia nastalo na deň výročia vyhlásenia samostatného slovenského štátu, ktorý je označený za čierny deň našej histórie.

    „Sme presvedčení, že umelecký prejav musí mať slobodu aj karikovať a expresívnym spôsobom nastavovať zrkadlo spoločenským javom. Nemáme najmenší dôvod pochybovať, že Marian Kotleba je fašista. Kto sa totiž oblieka ako fašista, hovorí ako fašista a koná ako fašista, môže byť len fašistom,“ uvádza sa doslova v popise petície. Vyhlasovatelia petície tiež vidia symboliku v tom, že ide o 77. výročie vzniku slovenského štátu a ich petícia prichádza podobne ako Charta ´77 protestovať proti totalitným praktikám a neslobode.

     

    - Reklama -