Bije sa tu parlamentná väčšina so záujmami prezidenta. Koalícia sa môže obrátiť na ústavný súd. Baránek predstavuje možné scenáre

    0
    Politický analytik Ján Baránek (Autor: Facebook, Slovak Political Watchdog - strážny pes na politikov)

    Prezident SR Andrej Kiska nevymenuje novú vládu v zložení, v akom ju navrhol Peter Pellegrini. Hlava štátu to vyhlásila po stretnutí s dezignovaným premiérom.

    Pellegrinimu zároveň Kiska tlmočil konkrétne výhrady a požiadal ho, aby do piatku navrhol novú zostavu nominantov na členov kabinetu. „Musí presvedčiť, že nová vláda prinesie zmeny, ktoré očakávame. Musí vytvoriť vládu, ktorej obsadenie, najmä minister vnútra, dokáže upokojiť napätú atmosféru v spoločnosti. Vládu, ktorá by mala byť schopná presvedčiť verejnosť, že zabezpečí nestranné a nezávislé vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ako aj podozrení z pôsobenia organizovaného zločinu, o ktorých písal,” povedal prezident.

    Podľa jeho slov roky obsadzovania verejných funkcií príbuznými, známymi či obchodnými partnermi, vytvorilo v očiach verejnosti nelichotivý obraz o stave štátnych inštitúcií. „Neveria, že vrcholové pozície sú obsadzované ľuďmi, ktorí chránia verejný záujem,” povedal Kiska.

    Dodal, že posledné, čo dnes potrebujeme, sú ďalšie nekonečné diskusie a podozrenia, kto bol s kým na motorkách či oslave narodenín. „Ako hlava štátu to nepripustím, toto nie je cesta k obnoveniu dôvery. Preto som požiadal o nový návrh,” dodal Kiska s tým, že na obsadenie nového kabinetu musíme mať prísne nároky. Viac sme o tom písali TU.

    Baránek: Koalícia sa môže obrátiť na ústavný súd

    Politický analytik Ján Baránek hovorí, že Kiskov krok očakával, pretože sa mu zdalo problémové obsadenie ministerstva vnútra Jozefom Rážom. „Údajne mal Kiska problém aj s Richardom Rašim na post podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, a Jánom Richterom, ktorý by ostal ministrom práce. Neprekvapilo ma to najmä z dôvodu nominácie ministra vnútra,“ povedal Baránek.

    Podľa Baránka existuje niekoľko scenárov, ktoré môžu nasledovať. „Prvý scenár je, že Peter Pellegrini príde do piatka s novými menami a Kiska to prijme. Počul som aj o bývalom ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi na post ministra vnútra. Druhý scenár je, že Kiska opäť odmietne Pellegriniho návrh a z toho plynú viaceré alternatívy. Prezident nemá z Ústavy SR žiadne obmedzenia a môže to naťahovať do riadnych volieb. Môže napríklad poveriť aj niekoho iného, pokiaľ by chcel predčasné voľby. Takej vláde by však nemuselo do pol roka prejsť programové vyhlásenie vlády v parlamente a ak sa to stane, tak prezident Národnú radu SR rozpustí a budú predčasné voľby. Rovnaký prípad je v prípade úradníckej vlády,“ ozrejmil politický analytik.

    Napriek tomu, že by bola v parlamente väčšina a prezident by poveril niekoho iného, kto potrebnú väčšinu zabezpečiť nevie, tak by podľa Baránka narušil ústavnú tradíciu.

    „Ďalšia možnosť, o ktorej sa príliš nehovorí, je, že ak prezident opäť neprijme návrh Petra Pellegriniho, tak sa môže koalícia obrátiť na Ústavný súd SR podobne, ako to bolo v spore Lexa a Kováč, keď ústavný súd rozhodol, že musí vymenovať navrhovaného ministra. Rovnako by sa mohol ústavný súd vyjadriť aj v tomto prípade,“ dodáva Baránek s tým, že ústava zrejme nerátala až s takýmito extrémnymi možnosťami.

    Bije sa tu parlamentná väčšina so záujmami prezidenta

    Politický analytik zároveň pripomína, že sme parlamentnou demokraciou. „Bije sa tu parlamentná väčšina so záujmami prezidenta. My však máme parlamentnú demokraciu, takže by mal prípadné opätovné nevymenovanie Pellegriniho posúdiť ústavný súd,“ myslí si analytik s tým, že by rozhodnutie ústavného súdu nemusela byť ani niekoľkomesačná záležitosť.

    „Prezident nikdy nehovoril, že by chcel predčasné voľby. Vždy hovoril iba ako o možnosti. Myslím si, že by sa ale nemal posúvať do tejto roviny, pretože by sa celý problém spolitizoval, keďže predčasné voľby požaduje opozícia. Neviem si dosť dobre predstaviť, že by nadstranícky prezident išiel konať v zhode s opozíciou. Myslím si, že opozícia mu v tomto prípade urobila medvediu službu,“ uzavrel politický analytik Ján Baránek.

    - Reklama -