Biely dom vs FBI. Sťahujú sa nad šéfom tajnej služby mračná?

    0
    Biely dom, sídlo a pracovisko prezidenta Spojených štátov amerických, Washington D.C. (Autor: SITA)

    “Nebudem kritizovať ani brániť rozhodnutia riaditeľa Comeyho ohľadne toho, čo všetko zverejniť z vyšetrovania e-mailov Clintonovej,” uviedol podľa tlačovej agentúry DPA hovorca Bieleho domu Josh Earnest. “Takýto postoj som zaujal preto, že jednoducho nemám nezávislé poznatky o rozhodnutí Comeyho zverejniť túto informáciu,” dodal Earnest. Hovorca vyjadril riaditeľovi FBI dôveru a označil ho “za poctivého muža”.

    “Je to zásadový muž, ktorého uznávajú vysokopostavení predstavitelia oboch strán (demokratickej aj republikánskej),” povedal Earnest a zároveň poukázal na to, že FBI už tradične nerozoberá podrobne prebiehajúce vyšetrovanie káuz.

    FBI preveruje novoobjavené e-maily z toho dôvodu, že Clintonová už v minulosti ako šéfka diplomacie USA využívala súkromný e-mailový účet aj na odosielanie tajných vládnych materiálov. Ministerský mandát vykonávala v rokoch 2009-2013. Clintonovej spolustraníci teraz obvinili riaditeľa FBI Jamesa Comeyho z toho, že sa tak snaží ovplyvniť blížiace sa voľby prezidenta a že porušuje zákon. Comey o e-mailoch informoval Kongres v piatok, čím prispel k zintenzívneniu predvolebného zápasu medzi Clintonovou a jej republikánskym rivalom Donaldom Trumpom.

    Nové e-maily boli objavené v rámci samostatného vyšetrovania bývalého demokratického kongresmana Anthonyho Weinera, odlúčeného manžela Clintonovej asistentky Humy Abedinovej. FBI sa o Weinera zaujíma v súvislosti s jeho sexuálne ladenými SMS správami adresovanými okrem iných osôb aj 15-ročnému dievčaťu.

    - Reklama -