Biely dom obviňuje Hlas Ameriky, že šíri propagandu. Stanica kritiku odmieta

    0
    Donald Trump v Oválnej pracovni Bieleho domu. Foto: TASR

    Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa vo svojom piatkovom vyhlásení uviedla, že VOA presadila odkaz z Pekingu odvysielaním videozáznamu osláv ukončenia karanténnych opatrení v čínskom meste Wu-chan a oznámením, že Spojené štáty predbehli Čínu v bilancii úmrtí na ochorenie COVID-19.

    “VOA príliš často hovorí v prospech protivníkov Ameriky, a nie jej vlastných občanov. Novinári by mali prinášať fakty, ale VOA namiesto toho šíri propagandu Pekingu,” vyhlásil Biely dom.
     

    Ochoreniu COVID-19 podľahlo už podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa najmenej 18.000 Američanov a zhruba 3000 obyvateľov Číny.

    Riaditeľka VOA Amanda Bennetová však kritiku odmietla, pričom Trumpovu administratívu nespomenula. Tvrdí, že stanica informovala o snahách Číny, ktorá chcela vypuknutie koronavírusovej epidémie najskôr zatajiť.

    “VOA dôkladne odhaľuje podstatu množstva informácií prichádzajúcich od čínskej vlády a vládou kontrolovaných médií,” uviedla vo vyhlásení Bennetová.

    Komentáre Bieleho domu odsúdil ako “hanebné” aj Výbor pre ochranu novinárov (CPJ) s tým, že podkopávajú prácu VOA vo svete.

    Hlas Ameriky patrí k niekoľkým americkým mediálnym organizáciám – spolu s denníkmi The Wall Street Journal a The New York Times -, ktoré od Pekingu dostali účinný zákaz informovať v Číne po tom, ako začali prinášať spravodajstvo o vypuknutí epidémie.

    - Reklama -