Bieloruský prezident varoval Rusko: Takýto krok by mohol vyvolať vojnu, vyhlásil Lukašenko

    0
    Na snímke bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Fotor: TASR)

    V rozhovore pre ruskú rozhlasovú stanicu Echo Moskvy Lukašenko ďalej uviedol, že Západ bude čeliť hrozbe násilného pokusu o spojenie týchto dvoch krajín a Moskve sa vzoprie.

    Lukašenkov výrok odráža tlejúce napätie medzi Ruskom a Bieloruskom, ktoré sa podľa tlačovej agentúry AP začalo iniciatívou Kremľa o prehĺbenie integrácie.

    Lukašenko vedie Bielorusko s desiatimi miliónmi obyvateľov už viac než štvrťstoročie, pričom netoleruje takmer žiadny disent a spolieha sa na lacnú energiu a pôžičky z Ruska.

    Rusko a Bielorusko podpísali v roku 1991 dohodu o jednote, ktorá počíta s úzkymi politickými, ekonomickými a vojenskými vzťahmi, ale nezmieňuje sa o plnom zlúčení oboch krajín.

    Kremeľ nedávno zintenzívnil svoj tlak na Minsk, pričom zvýšil ceny za energetiku a obmedzil dotácie.

    Moskva argumentuje tým, že Bielorusko by malo prijať užšiu ekonomickú integráciu, ak chce naďalej dostávať energetické zdroje za ruské domáce ceny. V Bielorusku to vyvolalo znepokojenie, že Moskva zvažuje zabratie krajiny.

    Niektorí v Bielorusku teoretizujú o tom, že ruský prezident Vladimir Putin by mohol využiť zjednotenie Ruska s Bieloruskom na predĺženie si svojej mocenskej pozície ako hlava nového štátu; jeho prezidentský mandát vyprší v roku 2024.

    Lukašenko však trvá na tom, že nezávislosť svojej krajiny nikdy nezradí v prospech takéhoto riešenia.

    - Reklama -