Bieda. Najvyšší čas biť na poplach. Mikloš rozobral prácu Ficových vlád

    0
    Ivan Mikloš, exminister financií (Autor: SITA)

    Ivan Mikloš sa vo svojom komentári pre HNonline.sk bližšie pozrel na hospodárenie premiéra Roberta Fica počas všetkých troch jeho vlád. Ako tvrdí Mikloš, konkurencieschopná ekonomika vedie k zvyšovaniu kvality a úrovne života. „Prvé dve Ficove vlády robili protiľudovú politiku a tretia sa chystá pokračovať,“ vyjadril sa.

    Hneď v úvode Mikloš Ficovi vyčíta, že počas jeho druhej vlády vzrastali verejné príjmy takmer 3,5-násobne viac ako vo zvyšných krajinách V4, a dokonca päťkrát viac ako v priemere v krajinách eurozóny. „Napriek tomu vláda Fico II nedokázala naplniť plány v znižovaní deficitu a vyrovnaný rozpočet sa odložil z roku 2017 na rok 2019,“ píše a pokračuje, že aj napriek tomu sú učiteľské platy biedne a verejné investície kryjeme z 80 % z eurofondov. Nezabúda ani na verejnú obranu, do ktorej investujeme 1,14 % HDP, a tiež upozorňuje, že peniaze pre výrobcov mlieka a na platy učiteľov ide riešiť „cez viazanie prostriedkov vrátane zníženia dotácií podfinancovanej slovenskej vede“.

    Tretia Ficova vláda sa podľa jeho názoru chystá znovu zaviesť dane z dividend či zvýšiť daň z áut a z cigariet. Rovnako upozorňuje na to, že ani aktuálna vláda neplánuje prísť s výdavkovými stropmi – tie keby sme podľa jeho názoru mali od roku 2013, mali by sme v súčasnosti vyrovnaný rozpočet. „Proste bieda. Najvyšší čas biť na poplach. Čo však robí opozícia?“ pýta sa a konanie opozície v tejto veci aj hodnotí, „jedni bieda, druhí beda.“

    - Reklama -