Bezpečnostný expert: Väčšina teroristických útokov je zmarená, lenže…

    0
    Tomáš Pojar, M.A., český diplomat, bezpečnostný expert, prorektor pre zahraničné vzťahy VŠ CEVRO Institut (Autor: cevroinstitut.cz)

    Pojar si nemyslí, že by porážkou v Mosule prestal Islamský štát existovať. „Je to výrazné oslabenie. Ten kalifát, ktorý bol vyhlásený v Mosule, dostal tvrdý úder. Ale tá idea džihádu bude pokračovať, metamorfovať. A uvidíme, pod akým menom bude vystupovať. Môže to byť stále Islamský štát, ale môžu to byť aj iné skupiny,“ povedal.

    Podľa jeho slov nemusí ísť o Islamský štát v Sýrii alebo Iraku, dominanciu môže prevziať Islamský štát v Libanone, Jemene či na Sinajskom polostrove. Následne sa vyjadril aj k obavám z terorizmu v Európe. „Všetci tí, ktorí utekali alebo sa snažili bojovať po boku IS v Iraku a v Sýrii, nemajú šancu sa tam dostať a môžu sa pokúsiť zostať v Európe. A budú sa snažiť útočiť tam, kde na to budú mať možnosť. Pravdepodobne dôjde k roztriešteniu tých aktivít Islamského štátu,“ dodal expert.

    „Nebezpečenstvo terorizmu v Európe je a bude. Pod akou hlavičkou a pod akou vlajkou to bude, je otázka,“ povedal Pojar. Väčšina útokov je potom podľa jeho slov zmarená. „Keby vo Francúzsku nemali vyspelé bezpečnostné zložky, dochádzalo by k väčšiemu počtu útokov,“ tvrdí. „Krajina sa učí brániť, lenže teroristi sa učia bojovať. Je to nekončiaci sa boj,“ uviedol.

    Terorizmus je podľa neho fenomén, ktorý predstavuje politickú deklaráciu. „Terorizmus je politický čin. Nemôže byť skrytý. Symbolizmus je pre terorizmus veľmi kľúčový a dôležitý,“ povedal Pojar. Domnieva sa, že nás ešte čaká dlhoročné obdobie nestability na Blízkom východe. „A čaká nás mnoho ďalších rokov politických a ideových bojov vnútri sveta islamu,“ dodal expert.

    Celý rozhovor si môžete pozrieť TU.

    - Reklama -