Bezpečnostnú stratégiu dal dokopy zamestnanec amerického think tanku. Tento pamflet nikdy nesmie prejsť, vyhlásil Blaha. Bohapusto klame, reaguje Lajčák

    0
    Ľuboš Blaha a Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    Blaha na sociálnej sieti poukazuje na to, že sa k nemu dostala petícia s listom od viacerých odborníkov, ktorí poslancov vyzývajú, aby bezpečnostnú stratégiu prijali. Ide o otvorený list, ktorý bol zverejnený ešte v decembri 2017. V ňom sa uvádza, že Bezpečnostná a Obranná stratégia SR sa neaktualizovala od roku 2005 a odvtedy sa udialo množstvo vecí, pre ktoré by bolo potrebné prijať nové znenie.

    A to vzhľadom na vojnový konflikt u našich východných susedov, ktorý už dlhší čas prevláda s Ruskou federáciou. Vysvetlili, že Rusko ho začalo nelegálnou anexiou Krymu a následne nedávno konfliktom v Kerčskom prielive. „Vízia mierového riešenia je v nedohľadne a konflikt degraduje bezpečnostné prostredie Slovenska a Európskej únie,“ píše sa v liste.

    Ďalej dodávajú, že absolútnou prioritou a jedinou alternatívou pre každého občana by malo byť prijatie týchto dokumentov, pretože zdôrazňujú ukotvenie Slovenska v Únii a rovnako aj silnejšie partnerstvo v rámci NATO. „Od toho, kam sa teraz Slovensko ako štát prihlási, budú v budúcnosti závisieť perspektívy a možnosti našich mladších generácií.“ Návrhy stratégií, ktoré vznikli v roku 2017, považujú za profesionálne pripravené, ktoré sú v súlade s podobnými dokumentmi, ktoré prijali naši spojenci a partneri.

    NATO ako bezpečnostný pilier

    „Integrácia v EÚ a NATO je inštitucionálnym vyjadrením civilizačnej príslušnosti Slovenskej republiky a posilňuje jej zahranično-politický vplyv a všestranne podporuje jej rozvoj. Pre Slovensko sa EÚ stala životným a hodnotovým priestorom a NATO obranným a bezpečnostným pilierom,“ zdôrazňuje sa v bezpečnostnej stratégii.

    Rovnako pripomenuli, že minulý rok všetci traja najvyšší ústavní činitelia – teda prezident, premiér a predseda parlamentu vyjadrili jednoznačné pokračovanie v proeurópskej a proatlantickej orientácii. Na záver dodali, že stratégie obrany a bezpečnosti nemôžu byť predmetom politických kalkulácií, populistických hier a nekompetentných rozhodnutí.

    Kritika Blahu

    Smerák podpísaných pod petíciou nazval americkými agentmi a pudlíkmi, ktorí pôsobia na Slovensku. Medzi nich radí napríklad občianskeho aktivistu Juraja Smatanu, politikov Petra Zajaca a Fedora Gála, politológa Inštitútu pre verejné otázky Grigorija Mesežnikova alebo diplomata Martina Bútoru.

    „A, samozrejme, nesmie chýbať Nadácia otvorenej spoločnosti Georgea Sorosa. A Globsec. A rôzne ďalšie americké nadácie, inštitúty, združenia a mimovládky. A do toho politici SaS, OĽaNO, KDH a podobne,“ napísal. 

    Kritizuje vetu, ktorá hovorí, že absolútnou prioritou a jedinou alternatívou by pre Slovensko malo byť silnejšie partnerstvo v rámci NATO. Podľa Blahu však táto veta znamená, že pre Slovensko je najdôležitejšie podriadiť sa USA a klaňať sa im.

    Financovanie Sorosom

    „Bezpečnostnú stratégiu dal podľa všetkého dokopy Tomáš Valášek, bývalý veľvyslanec Slovenska pri NATO a aktuálne zamestnanec amerického think tanku, ktorý financuje americká vláda a nadnárodné korporácie,“ konštatoval.

    Rovnako kriticky sa stavia aj k tomu, že list odkazuje na to, že Rusko je pre nás hrozba, či k našej príslušnosti v NATO. Tú totiž signatári v liste považujú za kľúčovú pre našu bezpečnosť. „Samozrejme, túžime po posilňovaní NATO – najmä jeho východného krídla. Nech veselo provokujeme Rusko. Na pokyn veľkého brata,“ napísal Blaha.

    Následne dodáva, že pre všetkých, ktorí sa podieľali na znení bezpečnostnej a obrannej stratégie, má odkaz: „Tento rusofóbny americký propagandistický pamflet cez parlament nikdy nesmie prejsť. Bezpečnostná stratégia v sebe musí zahŕňať hodnoty mieru, slobody, sociálnej spravodlivosti a spolupráce so všetkými národmi. Nesmie z nás robiť lokajov Ameriky ani militantných rusofóbov,“ uviedol.

    Dodal, že daný text si ani len nezaslúži, aby sa objavil v parlamente, pričom vždy existuje alternatíva, ktorou podľa Blahu je mierumilovné Slovensko. „Bez amerických agentov, bez okupantov, bez nenávisti, bez vojnových štváčov. Slovensko nie je kolónia – nie je a nikdy nebude,“ uzavrel.

    Rezort diplomacie: Rokovania sa nezúčastnil

    Ku komentáru Ľuboša Blahu nielen k listu a signatárom petície, ale aj samotnému textu bezpečnostnej stratégie sa vyjadrilo ministerstvo zahraničných vecí. „Je nám ľúto, že pán poslanec nediskutoval o obsahu novej Bezpečnostnej stratégie SR s nami už pri jej príprave. Vtedy bol správny čas prebrať v otvorenej diskusii všetky návrhy a vhodne ich zapracovať do textu,“ uvádzajú s tým, že tento spôsob si vybrali nielen poslanci, ale aj odborníci a jednotlivé rezorty.

    Smerák však nepredložil žiadne zásadné pripomienky k zneniu stratégie, ale navrhol iba niektoré úpravy textu. „To znamená, že konečnú verziu ich zapracovania nechal na spracovateľovi dokumentu, teda ministerstvu zahraničných vecí. Ďakujeme mu za túto dôveru,“ napísali.

    V stanovisku, ktoré zverejnili na Facebooku, ďalej píšu, že s poslancami o znení stratégie diskutovali na pracovnom rokovaní, ktorého sa ale Blaha nezúčastnil, pričom vtedy bol vhodný čas, aby predložil svoje pripomienky a patrične ich vysvetlil.

    „Prípadne by ju využil na podporu návrhu pána poslanca Jaroslava Pašku na zapracovanie hrozieb vyplývajúcich pre Slovensko z vesmírnych telies, ktorá sa na stretnutí stretla – diplomaticky – s počudovaním účastníkov.“ Rovnako uviedli, že sa im k niektorým vyjadreniam Ľuboša Blahu vyjadruje ťažko, pretože sú evidentne emotívne písané a založené na svetonázore smeráka, ktorými sa prezentuje.

    Prípravu stratégie nefinancoval Soros

    Vyvrátili aj špekulácie a slová Blahu, že by príprava stratégie bola financovaná Georgeom Sorosom alebo by ju dali vypracovať niektorej mimovládnej organizácii, a dané tvrdenia označujú za bludy, aj keď priznávajú, že nejde práve o diplomatický jazyk. Dodali, že na jej znení sa podieľali nielen zamestnanci ministerstva zahraničných vecí, ale aj iných rezortov a spravodajských služieb, rovnako aj mimovládne organizácie.

    „Napísať, že slovenskú bezpečnostnú stratégiu písal americký think tank, je nielen lož, ale aj urážka slovenských odborníkov, ktorí tento text skutočne písali,“ vysvetlili s tým, že dokument jednohlasne schválila Bezpečnostná rada a vláda, čiže aj ministri za Smer.

    „Žiadna z inštitúcií ani žiadny odborník, dokonca ani žiadny politik nenamietali voči textu, ktorý hovorí, že referendum na Kryme bolo nelegálne a nelegitímne a že anexia Krymu sa uskutočnila vojenskou silou. Dokonca ani pán poslanec Blaha to nespochybnil.“

    Záujmom Slovenska bolo byť v NATO a EÚ

    Následne poslancovi Blahovi pripomínajú, že byť členom EÚ a NATO bolo záujmom Slovenska od jeho vzniku a pôsobenie v nich bolo súčasťou programových vyhlásení všetkých vlád aj tej súčasnej. „Slovensko je otvorená krajina, prosperujúca vďaka členstvu v týchto dvoch organizáciách. Naši ľudia si už nevedia predstaviť, že by sme sa vrátili do čias, keď sme museli čakať na prechod hraníc do Česka, Poľska či Rakúska,“ ozrejmili. Konštatovali, že v súčasnosti je problémom udržať potrebnú stabilitu a bezpečnosť krajiny, pričom poukazujú na situáciu na Ukrajine.

    „Je nám ľúto, že aj pán poslanec Blaha sa pridal k šíreniu neprávd, poloprávd a poprekrúcaných faktov o príprave a obsahu bezpečnostnej stratégie. My sme aj naďalej presvedčení, že text novej stratégie zodpovedá skutočnému stavu bezpečnostného prostredia vo svete a v Európe a nepovažujeme za potrebné alebo vhodné ho meniť,“ uviedli s tým, že textom nechcú docieliť, aby sa niektoré krajiny cítili ukrivdené, ale napísali ho tak, aby boli prijaté správne riešenia v prípade akejkoľvek krízovej situácie.

    „Jazyk, ktorý stratégia používa, je moderným jazykom EÚ, ku ktorému sa SR mnohokrát prihlásila vo viacerých dokumentoch, čo by pán poslanec Blaha ako predseda Výboru pre európske záležitosti NR SR mohol vedieť a mal rešpektovať. Rovnako ako aj programové vyhlásenie vlády, za ktoré v parlamente hlasoval,“ uzavreli.

    Reakciu ministerstva potvrdil v správe, ktorú vydala dnes TASR, aj samotný šéf slovenskej diplomacie Miroslasv Lajčák: Bezpečnostná stratégia je dokument, ktorý vznikol na ministerstve zahraničných vecí a ktokoľvek tvrdí, že bol písaný nejakou nadáciou, bohapusto klame,” zdôraznil Lajčák a poukázal, že vo vláde prešiel aj s podporou ministrov za SNS. Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) so stratégiou naďalej súhlasí, zopakoval, že za ňu hlasoval. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) tiež potvrdila, že na vláde za stratégiu hlasovala.

     

     

    - Reklama -