Bezpečnostné zložky už musia byť unavené, hovorí po masakri v Nice bezpečnostný expert

    0
    Generál Andor Šándor (Autor: Hans Štembera)

    „Som čím ďalej, tým viac presvedčený, že naša snaha triediť, škatuľkovať útoky je slepá ulička. Hlavným cieľom je ublížiť západnému svetu. Prostriedok, ktorý si tí ľudia zvolia, je len na nich,“ podotkol Šándor k otázke, či išlo o čin jednotlivca.

    „Môžeme byť síce úspešní proti geografickej dimenzii Islamského štátu, ale sme absolútne nevýkonní v ideologickej dimenzii,“ povedal.

    Francúzsko podľa neho musí riešiť problémy so zahraničnopolitickou orientáciou a s vlastnou moslimskou komunitou.

    Neprebombardujú sa

    „Francúzsky prezident François Hollande sa neprebombarduje k tomu, aby bolo Francúzsko bezpečnejšie. A to je realita. A je len otázka, kedy to pochopí,“ nadviazal Šándor na slová prvého muža Francúzska, ktorý po teroristickom útoku vyhlásil, že teroristi rozumejú len sile a že aktivita boja francúzskej armády proti islamistom bude zvýšená.

    „Máme dve možnosti. Buď budeme žiť normálne a počítať s eventualitou, že sa daná vec môže stať, alebo sa stiahneme do pozadia a potom ten život nebude o ničom. Francúzsko je už dlho vo výnimočnom stave, ten bezpečnostný aparát však musí byť už veľmi unavený,“ doplnil. Podľa neho je nutné predovšetkým riešiť príčiny, prečo nás tí moslimovia tak nenávidia. „Teraz len žneme plody napríklad za rozbitie Iraku. Francúzsko dostalo prvý úder až potom, keď sa začalo angažovať proti Islamskému štátu,“ uzavrel.

    - Reklama -