Bezpečnostné opatrenia, ktoré by väčšina spoločnosti neprijala! Zahraničný novinár prišiel po masakri v Manchestri s touto úvahou

    0
    Príslušníci polície po výbuchu, ku ktorému došlo na záver koncertu Ariany Grandeovej v Manchesteri (Autor: TASR)

    Podľa vyjadrenia britskej polície spáchal útok na koncerte americkej speváčky Ariany Grandovej v Manchestri, pri ktorom zomrelo 22 ľudí a ďalších 59 osôb bolo zranených, jeden muž, ktorý prišiel po výbuchu o život. K útoku sa podľa najnovších informácií prihlásili teroristi z Islamského štátu.

    V tejto súvislosti mnohí pripomínajú 44-minútové video, ktoré Islamský štát zverejnil minulý týždeň a v ktorom teroristi rôznych národností vyzývajú svojich priaznivcov, aby vo svojich hostiteľských krajinách páchali teroristické útoky.

    „Islamský štát je teraz nebezpečnejší – a možno aj zúfalejší – preto, že v Iraku a Sýrii sa skupina nachádza pod ohromným tlakom,“ píše pre server ABC News Tony Walker z austrálskej La Trobe University.

    Teroristická skupina pomaly stráca kontrolu nad Mosulom v severnom Iraku a v ohrození sú aj jej pozície v sýrskom meste Rakka.

    „V tejto chvíli však nemá zmysel prichádzať s nejakými unáhlenými závermi. Nech už je pôvod masakra na manchesterskom koncerte akýkoľvek, pondelkový výbuch opäť dokazuje, že európske mestá sú proti podobným násilným útokom bezbranné,“ píše Walker.

    Od roku 2015 došlo v niekoľkých mestách naprieč Európou k viac ako pol tuctu teroristických útokov. Zasiahnuté boli Francúzsko, Belgicko a Veľká Británia.

    „Európske vlády sa musia vyrovnať so všadeprítomnou hrozbou pre osobné bezpečie svojich obyvateľov, ktorá môže udrieť kedykoľvek a kdekoľvek. Náhodným teroristickým útokom sa dá v demokratických spoločnostiach, ak nie sú prijaté opatrenia, ktoré by väčšina ich členov považovala za neakceptovateľné, veľmi ťažko zabrániť,“ tvrdí Walker.

    „Samovražedný útok na koncerte v Manchestri sa navyše uskutočnil uprostred britskej volebnej kampane, v rámci ktorej hrajú témy ako imigrácia a vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie kľúčovú rolu. Nedá sa povedať, akým spôsobom tento incident ovplyvní budúci politický vývoj, ale dá sa očakávať, že z neho budú profitovať pravicové strany.“

    K útoku v Manchestri sa už vyjadrilo aj mnoho svetových lídrov vrátane amerického prezidenta Donalda Trumpa.

    „Nebudem nazývať vinníkov monštrami, pretože by sa im to pomenovanie páčilo,“ vyhlásil Donald Trump pri stretnutí s Mahmúdom Abbásom v Betleheme. „Zvrátená ideológia zlých lúzrov musí byť úplne zničená,“ dodal Trump.

     

     

    Zdroj: Twitter/Donald J. Trump

    Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin ponúkol Veľkej Británii bližšiu spoluprácu v bezpečnostnej oblasti a útok označil za „cynický a nehumánny zločin“.

    Nemecká kancelárka Angela Merkelová potom občanov Veľkej Británie uistila: „Nemecko stojí za vami.“

     

     

    Zdroj: Twitter/Steffen Seibert

    - Reklama -