Bezpečnostná spolupráca Palestíny s Izraelom je minulosťou. Čo rozbilo krehké partnerstvo?

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Vedenie Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP), ktorej predsedá palestínsky prezident Mahmúd Abbás, rozhodlo o pozastavení bezpečnostnej spolupráce so židovským štátom už vlani, až teraz však nariadilo implementáciu tohto opatrenia. 

    Stalo sa tak po zasadnutí výkonného výboru OOP, ktoré sa pod Abbásovým vedením konalo v stredu večer. Podľa hlavného palestínskeho vyjednávača Sáiba Irikáta bolo rozhodnutie prijaté kvôli tomu, že “izraelská vláda pokračuje v neplnení svojich záväzkov vyplývajúcich z podpísaných dohôd”. 

    Abbásova vláda namieta najmä voči operáciám izraelskej armády v časti Predjordánska, ktorá má byť na základe takzvanej druhej mierovej dohody z Osla plne pod kontrolou palestínskej samosprávy. Kritizuje tiež izraelskú politiku rozširovania židovských osád na západnom brehu Jordánu. 

    Dlhodobá spolupráca medzi izraelskými a palestínskymi bezpečnostnými službami zahŕňa výmenu spravodajských informácií v záujme zaistenia poriadku a bezpečnosti v Predjordánsku. Pozorovatelia varujú, že v prípade jej ukončenia by mohlo dôjsť k eskalácií násilností a zhoršeniu bezpečnostnej situácie. 

    - Reklama -