Bezpečnostná rada OSN zasadla ku kauze otravy ruského špióna Skripaľa novičkom

    0
    Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zeid Ra’ad al-Hussein (Autor: SITA)

    Karen Pierceová počas štvrtkového zasadnutia Bezpečnostnej rady (BR) OSN povedala, že medzinárodné spoločenstvo by malo podniknúť kroky, aby ochránilo ľudí pred použitím chemických zbraní a “hrozbou nepriateľských zahraničných zásahov”.

    “Počas druhej svetovej vojny sme bojovali po boku ruských vojakov. Pokiaľ však bude ohrozená naša bezpečnosť, ohrozené životy našich občanov… odpovieme zásadne,” upozornila a dodala, že Británia stojí so svojimi partnermi bok po boku, obháji zákaz používania chemických zbraní a svojich občanov ochráni.

    Británia ďalší postup v tejto kauze prerokuje so svojimi spojencami, povedala veľvyslankyňa neskôr novinárom. Británia podľa jej slov vyzvala na posilnenie Dohovoru o boji proti chemickým zbraniam i agentúry pre dohľad nad jeho dodržiavaním.

    Ruská federácia “nikdy nevyvíjala, neprodukovala ani nehromadila” novičok, povedal na štvrtkovom zasadnutí partnerom v BR OSN veľvyslanec Ruska pri OSN Vasilij Nebenzia.

    “Ruská federácia kategoricky odmieta všetky neopodstatnené obvinenia týkajúce sa jej účasti na otravách toxickými chemickými látkami v Salisbury,” zdôraznil ruský diplomat a dodal, že Londýn v súvislosti s týmto prípadom odmietol s Moskvou spolupracovať.

    Británia podľa jeho slov tým, že obvinila Rusko z účasti na otrave bývalého špióna Skripaľa, vytvorila “nepodloženú a lživú zmes faktov”. Londýn sa uverejním fotografií podozrivých a ďalších podrobností snaží o vytvorenie “senzácie”, dodal Nebenzia na rokovaní BR OSN venovanom obvineniam Británie vzneseným v prípade otravy Skripaľa novičkom voči Rusku.

    - Reklama -