Bezpečnostná rada OSN: Na odsúdení náletu na centrum pre migrantov v Líbyi sa nedohodli

    0
    Na archívnej snímke zo 14. augusta 2017 veliteľ Líbyjskej národnej armády (LNA) Chalífa Haftar (Autor: TASR)

    Zdroje pre agentúru uviedli, že Británia sa počas dvojhodinového zasadnutia BR OSN pokúšala presadiť spoločné vyhlásenie, ktoré by odsúdilo útok, z ktorého líbyjská vláda obvinila Líbyjskú národnú armádu (LNA) pod vedením poľného maršala Chalífu Haftara.

    Súčasťou daného spoločného vyhlásenia mala byť aj výzva na ukončenie bojov a obnovenie mierového procesu v krajine.

    Rokovania sa však skončili neúspechom po tom, ako americkí diplomati vyhlásili, že na podpísanie takéhoto textu budú potrebovať povolenie z Washingtonu.

    Stredajší nálet na zadržiavacie centrum pre migrantov na predmestí líbyjského hlavného mesta Tripolis si podľa misie OSN v Líbyi vyžiadal najmenej 44 obetí a ďalších viac ako 130 zranených.

    Líbyjská vláda z náletu obvinila práve LNA vedenú Haftarom, ktorý má pod kontrolou rozsiahle časti východu a juhu krajiny a začiatkom apríla nariadil ofenzívu na hlavné mesto Tripolis.

    Haftar zodpovednosť za útok odmietol a obvinil z neho vládu v Tripolise.

    Líbya sa zmieta v chaose od pádu dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Chalífa Haftar bojuje proti medzinárodne uznanej líbyjskej vláde národnej jednoty, ktorú vedie Fájiz Sarrádž.

    Nová eskalácia konfliktu vyvolala obavy, že mierový proces v Líbyi, podporovaný OSN, by mohol úplne zlyhať.

    Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie od vypuknutia bojov o Tripolis – od 4. apríla – prišlo o život viac ako 750 ľudí a ďalších asi 4400 ich bolo zranených.

    - Reklama -