Bezpečnostná politika Spojených štátov a Západu sa na Blízkom a Strednom východe zrútila a nefunguje. Kto takto píše o USA?

    0
    Prejav prezidenta USA Baracka Obamu na pôde OSN (Autor: SITA)

    „Spojené štáty Georgea Busha to možno pôvodne mysleli dobre. Dobyli Afganistan. Dobyli Irak. Neskôr zasiahli letecky v Líbyi a v Sýrii. Cieľ bol všade rovnaký – odstrániť nepriateľské autokratické režimy. A vyhnať z týchto krajín terorizmus,“ píše na úvod svojho komentára na portáli HNonline.sk Dag Daniš. Podľa neho sa však celá, pôvodne dobrá myšlienka porážky terorizmu zvrhla až tak, že z týchto krajín spojenci nevyhnali militantov, ale obyčajných ľudí, z ktorých sa stali utečenci.

    Podľa Daga Daniša sú dnes islamisti v krajinách, kde zasiahli Spojené štáty, silnejší ako pred pár rokmi. „Bezpečnostná politika Spojených štátov a Západu sa na Blízkom a Strednom východe zrútila. Nefunguje. Dôsledky sú zhubné hlavne pre milióny moslimských utečencov. A pre Európu, ktorá na utečeneckú krízu nebola pripravená,“ píše komentátor.

    Za dobrú správu považuje Daniš, že Západ musí na Blízkom východe aspoň formálne spolupracovať s Ruskom a Iránom. Práve tieto krajiny majú totiž v Iraku aj Sýrii veľký vplyv. „Bushova politika pretláčania nefunguje. Treba sa vrátiť ku Kissingerovej politike mocenskej rovnováhy. A vzájomného rešpektu. No a Islamský štát potom treba zraziť na kolená spoločnými silami. V záujme Slovenska, Európy a Západu je, aby to tentoraz vyšlo,“ uzatvára Daniš.

    - Reklama -