Bezpečná, neodhaliteľná komunikácia, to je sen teroristov, ktorý sa stal skutočnosťou

    0
    Paríž, hlavné mesto Francúzska. (Autor: SITA)

    Aplikácia WhatsApp, služby PlayStation Network a ďalšie voľne prístupné komunikačné kanály stačili militantom na to, aby sa dohodli a koordinovali útoky v centre francúzskej metropoly. Používajú však ešte účinnejší spôsob, ako sa vyhnúť sledovaniu tajnými službami. Ide o aplikáciu Telegram, ktorá sa podľa americkej spravodajskej televízie CNN stala „hitom medzi džihádistami“.

    Spoločnosť Flashpoint Global Partners so sídlom v Berlíne, ktorá aplikáciu vytvorila, tvrdí, že dvojvrstvové kódovanie Telegramu je „rýchlejšie a bezpečnejšie“ ako to, čo používa aplikácia WhatsApp, ktorú vlastní a prevádzkuje sociálna sieť Facebook. Používatelia Telegramu môžu údajne bezpečne posielať správy aj fotografie priateľom bez toho, aby sa obávali, že ich dekóduje tretia strana. Navyše je možné vytvárať až 200-členné skupiny, ktoré potom môžu využiť aj tajný komunikačný kanál, ktorý všetky správy po prečítaní zničí, aby ich nebolo možné spätne vyhľadať.

    Vývojári proti džihádistom

    Výmena informácií a šírenie propagandistických správ cez Telegram sa rozmohli takým spôsobom, že výrobca aplikácie musel pristúpiť k dodatočným bezpečnostným opatreniam. „Viacero ľudí nahlásilo, že na twitterových účtoch podporovateľov IS videli odkazy na Telegram,“ uviedol Laith Alkhouri, riaditeľ spoločnosti  Flashpoint Global Partners, ktorá aplikáciu obľúbenú medzi džihádistami vyrába. Po takýchto hláseniach firma zablokovala niekoľko desiatok účtov, ktoré sa zdali byť prepojené s militantmi z Daešu.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU

    - Reklama -