Bezbariérové úrady sa budú riešiť aj budúci rok. Dubovcová sa téme plánuje venovať naďalej

    0
    Jana Dubovcová, verejná ochrankyňa práv (Autor: SITA)

    “Sústredili sme sa na úrady práce, pretože práve tie majú takú agendu, ktorá sa dotýka veľkého množstva ľudí,” povedala Dubovcová. Dotknuté úrady sa podľa jej slov snažili viac-menej prijať opatrenia tak, aby zlepšili prístup do svojich budov. Všetky výsledky však bude kancelária ombudsmanky vyhodnocovať aj v budúcom roku.

    “Tak, ako sa budeme venovať tejto téme, budeme sa opakovane venovať viacerým prieskumom z minulosti. Budeme zisťovať, ako boli prijaté opatrenia a či sú účinné, pretože inak by nemalo zmysel robiť prieskumy. Bolo by nezmyselné navrhnúť opatrenia a potom sa nezaoberať tým, či sa niečo zlepšilo,“ vysvetlila Dubovcová s tým, že v januári budú v kancelárii diskutovať o tom, čo sa im javí ako dôležité, aby sa z toho v budúcom roku stala priorita verejného ochrancu práv na rok 2016. 

    Do výzvy Nahlás bariéry sa zapojilo niekoľko desiatok ľudí a organizácií z celého Slovenska, od Vranova nad Topľou až po Bratislavu. Právnici kancelárie s príspevkami ďalej pracovali. Verejná ochrankyňa práv už vlani skúmala prístupnosť a bezbariérovosť orgánov verejnej správy a samosprávy. Po prvých zisteniach z miestnych úradov, súdov, úradov práce, sociálnych vecí a rodiny z rôznych kútov Slovenska vyhodnotila, že slovenské úrady nemajú vždy prispôsobený vstup, klientsku zónu a pracovisko zamestnancov pre ľudí so zdravotným postihnutím.

    - Reklama -