Bezák prirovnal niektoré praktiky cirkvi ku kartelu. Otvorene aj o svojej kandidatúre na prezidenta a plánoch do budúcnosti

    0
    Róbert Bezák (Autor: TASR)

    Bezák v rozhovore pre pluska.sk priznal, že kňazská služba mu chýba. „Je to už päť rokov, no stále je to pre mňa náročné v tom, že sa cítim tým, ktorý do priestoru cirkvi patrí a fyzicky tam ten priestor nemá… Chýba mi to, nemôžem to mať, tak sa učím s tým existovať,” vyjadril sa. Podľa vlastných slov však nie je ešte pripravený stáť kdesi v úzadí.

    Spolu s jeho menom sa v minulosti skloňovala aj možná kandidatúra na prezidentské kreslo. Túto myšlienku však Bezák rozhodne zamietol. „To nie je moja cesta. Nebudem kandidovať,“ prehlásil bývalý biskup. Zároveň podotkol, že Slovensko ako krajina má z človeka, ktorý bol vysvätený a potom sa stal prezidentom traumu, píše denník Nový Čas.

    Pôsobenie vo sfére politiky však úplne nevylučuje. „Ja by som bol rád ten, kto pomôže tomu, kto v tej politike bude,“ priznal Bezák. Chcel by totiž prispieť k tomu, aby na politickej scéne vystúpili noví statoční ľudia.

    V rámci diskusie načrel Bezák aj do zákulisia cirkvi. „Pokiaľ sledujete vývoj cirkvi na Slovensku, viete, že je to také rodinné spoločenstvo… Lenže, zdá sa, vždy ide o peniaze. Aj v najlepšej rodine sa o ne pohádajú.” Financie sa tam podľa neho hýbu všelijakým spôsobom, 50 % sa prizná, 50 % sa neprizná a pod. „V niektorých veciach je to možno kartel,“ zamyslel sa. Keď do tohto spoločenstva prídete a ste čestný, systém vás podľa Bezáka zomelie, keď zistí, že nechcete robiť v jeho prospech.

    Bývalý arcibiskup zaspomínal aj na časy svojho odvolávania. „Hovorili mi: Musíte podať demisiu, lebo pápež je smutný. Do mňa došiel taký hnev, ja mám teraz celý svoj život určiť tým, že Benedikt je smutný? Ja viem, že nebol smutný, lebo o tom ani nevedel. Prišlo mi to také infantilné.“ Za svojím odvolaním vidí dnes vykonštruovanú zámienku, závisť, korupciu a zlomyseľnosť. 

    - Reklama -