Bez obalu: Západ prehral. Nemá na Turecko nič

    0
    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    „Čistky a zatýkania pokračujú, v utorok nasledovali ďalší úradníci a dôstojníci, dokonca 1 577 univerzitných rektorov a dekanov. Politické strany sa hlásili k trestu smrti, dokonca by mal platiť spätne, aby mohli byť pučisti popravení. Keď to chcú a schvália, trest smrti podpíšem, povedal Erdogan,“ všíma si Vodička a konštatuje, že Západ, rovnako ako pučisti, narazil. Následne upozorňuje na tri hrozby.

    „EÚ odkázala, že Turci by si mohli zabuchnúť dvere do Únie. A NATO dáva nejasne najavo, že by mohlo Turkov odstrihnúť. Veci sa majú tak, že Únia hrozí, že Turkom zoberie to, čo im odmietala dať tridsať rokov a nikdy im to nedá. A NATO sa vyhráža niečím, čo by nikdy neurobilo už kvôli sebe,“ dodáva Vodička. Všíma si, že turecké členstvo v Európskej únii je trápna história, ktorá sa začala už v roku 1987.

    „V skutočnosti je jasné, že EÚ Turecko veľmi nechce. Členovia to vedia, Turci tiež, ale predstiera sa ďalej. To, čo sa deje v ostatných rokoch, je akýsi dôkaz v kruhu: turecká zatrpknutosť plynúca z tohto zaobchádzania bola jedným z dôvodov, prečo sa Turecko začalo meniť a natáčať inam, čo spätne poslúžilo ako dobrý argument, že si Turci to zaobchádzanie zaslúžili a môžu si za to sami,“ dodáva komentátor. Aj vylúčenie z NATO je podľa jeho slov nezmyselné. Turecko totiž predstavuje bariéru, ktorá stojí medzi Európou a Blízkym východom.

    „A potom je tu tretia hrozba, ktorú by mohol Západ vytiahnuť. Radšej by to však nemal robiť. EÚ sa môže vyhrážať Turkom tým, že im nedá de facto dohodnutý bezvízový styk. Ale to by bolo ako vyhodiť dolníka, keď vieme, že protihráč má eso,“ myslí si Vodička. Víza sú totiž súčasťou výmenného obchodu, inak Turci vypustia sýrskych utečencov.

    - Reklama -