Bez kvót žiadne eurofondy. Hrozí V4 rakúsky minister

    0
    Zástavy Rakúska a Európskej únie (Autor: SITA)

    “Už nemožno ďalej tolerovať, aby sa príjemcovia finančných prostriedkov z EÚ … krajiny, ktorým sa vyplatilo toľko peňazí, v prípade akéhokoľvek problému obrátili chrbtom a povedali: nie. U ich obyvateľov to možno má ohlas, nezlučuje sa to však s myšlienkou solidarity v EÚ,” odpovedal minister na otázku, čo v súvislosti s prílevom utečencov hovorí na postoj krajín susediacich s Rakúskom.

    Minister v rozhovore hájil najmä rakúske rozhodnutie o uplatňovaní ročných kvót na prijímanie utečencov. Viedeň chce za rok prijať nanajvýš 37 500 žiadateľov o azyl a stanovila tiež denné stropy na prijímanie utečencov. Je ochotná ich denne do krajiny vpúšťať nanajvýš 3200 a vybavovať na hraniciach maximálne 80 žiadostí o azyl. Podľa neho kritika tohto postupu nie je namieste, lebo každá krajina sa musí sama rozhodnúť, o koľko migrantov sa zvládne reálne postarať.

    Nikto nás k solidarite nútiť nemusí

    “O žiadne porušenie práva nejde. Vlani sme, rovnako ako Nemecko, zvládli veľa. Zároveň je tu až príliš mnoho ďalších krajín, ktoré sa len prizerali, ako sa snažíme. Niekedy sa jednoducho každá krajina dostane na hranicu možného,” povedal Doskozil.

    Už vlani rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann vyzval, aby štáty, ktoré nepreukazujú dostatočnú solidaritu v utečeneckej kríze, mali obmedzený prístup k fondom Európskej únie. Premiér Bohuslav Sobotka sa proti tomu potom ostro ohradil s tým, že solidaritu si nemožno vynucovať vyhrážkami a povedal, že Česko je v utečeneckej kríze solidárne, bez toho aby ho k tomu musel niekto nútiť.

    - Reklama -