Beršidskij: Krajiny EÚ si s populistami poradia. Merkelová, Schulz, Macron… Občania sú zodpovední a obstáli

    0
    Vlajka EÚ (Autor: repro youtube, mg)

    „Zdá sa, že len vo Veľkej Británii a v Spojených štátoch […] došlo v tomto volebnom cykle k znepokojivým politickým prekvapeniam. A to som ešte zdvorilý. Iní by možno povedali, že urobili hlúpe, možno až katastrofálne rozhodnutie. Chorá stará Európa, ktorej zánik bol toľkokrát predvídaný, prežila roky recesie, stagnácie, vysokej nezamestnanosti, priemerných politických lídrov aj pesimizmus a trvalo odoláva vábeniu populistických vodcov, a to nielen tých nacionalistických, zastúpených Marine Le Penovou, ale aj tých radikálne ľavicových, ktorých reprezentuje Jean-Luc Mélenchon. Pred Francúzskom neuspeli ani populisti v Rakúsku, Holandsku a po Francúzsku takmer určite utrpia citeľnú porážku aj v Nemecku. Liberálny európsky projekt nielenže žije […], ale navyše pokračuje v oslave toho, čo cudzinci nazývajú slabosťou,“ píše Beršidskij.

    Podľa Beršidského nemá zmysel sčítať hlasy, ktoré Francúzi a Francúzky odovzdali Le Penovej a Mélenchonovi, pretože priaznivci týchto dvoch politických kandidátov by spolu v jednej miestnosti nevydržali ani 15 minút. Populisti síce majú priestor vyslovovať svoje názory, ale európski voliči nakoniec rozhodujú zodpovedne. Ukázalo sa to už v roku 2015, keď v lokálnych voľbách vo Francúzsku významne uspela Marine Le Penová, ale len v prvom kole. V druhom kole jej Národný front takmer všetky svoje zisky stratil. Autor verí, že prezidentské voľby sa skončia rovnako.

    Beršidskij sa v tejto súvislosti odvoláva na prieskumy, ktoré možno neodhadli výsledky volieb v USA a vo Veľkej Británii, ale v Európe je situácia iná. Predpovede zodpovedali neskorším výsledkom v rakúskych prezidentských voľbách, v holandských parlamentných voľbách, ale aj v prvom kole francúzskych volieb. EÚ je čitateľnejšia než USA a Veľká Británia a Beršidskij to považuje za výhodu. Ďalšou výhodou EÚ vraj je, že konečné výsledky volieb neovplyvnilo ani nemalé množstvo falošných správ, ktoré sa objavili vo všetkých spomínaných krajinách. Súčasne platí, že EÚ síce rastie ekonomicky pomalšie ako USA alebo Veľká Británia, ale v jej prospech svedčí fakt, že sociálne nerovnosti sú tu menšie ako vo Veľkej Británii či v USA.

    Iste, aj Európania sa občas veľmi hnevajú pre neschopnosť dosluhujúceho francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda alebo v súvislosti s utečeneckou krízou, ale ich hnev nie je taký silný, aby nechali vo voľbách zvíťaziť človeka typu Donalda Trumpa. Autor predpokladá, že Európania nezvolia podobného politika ani za štyri alebo päť rokov, pretože súčasní európski lídri sa budú snažiť svojim voličom vyhovieť a pokúsia sa urobiť všetko pre posilnenie bezpečnosti v EÚ aj pre zvýšenie zamestnanosti.

    Ľudia, ako sú súčasná nemecká kancelárka Angela Merkelová alebo jej možný nástupca Martin Schulz, prípadne holandský premiér Mark Rutte či Emmanuel Macron, sa pokúsia urobiť všetko pre to, aby našli zlatú strednú cestu medzi radikálmi na pravej i ľavej strane politického spektra.

    „Kľúčové európske krajiny možno v niektorých prípadoch nedosahujú také ekonomické parametre, ale ich víťazstvom je zdravý rozum. To je hlavná a podceňovaná sila EÚ. Podporuje neradikálnu kultúru a neradikálny konsenzus, ktorý nedokážu zničiť ani silné turbulencie,“ dodal Beršidskij.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -