Berlusconiho vyšetrujú v súvislosti s mafiánskymi vraždami z 90. rokov. Prehovoril jeden z bosov podsvetia

    0
    Bývalý talianský premiér Silvio Berlusconi, vpravo, a prezident Ruskej federácie Vladimir Putin (Autor: SITA)
    Práve prepojenie Berlusconiho na mafiu bolo predmetom špekulácií a mediálnych konštrukcií už v čase, keď bol premiérom Talianska. Teraz sa však vyšetrovatelia zamerali na udalosti spred jeho nástupu do funkcie. Ide o mafiánske vraždy desiatich ľudí z roku 1993, pri ktorých boli poškodené umelecké a historické pamiatky v Ríme, Florencii a Miláne. Pri všetkých boli použité výbušniny. 
     
    Dôvod, pre ktorý sa vyšetrovatelia na Berlusconiho obrátili, je v tomto prípade mimoriadne vážny. Polícia pracuje s verziou, že objednávateľom týchto „popráv“ mohol byť práve taliansky expremiér. 
     
    Nie je to prvýkrát, čo sa vyšetrovatelia zavesili na Berlusconiho v súvislosti s prepojením na mafiánske vraždy zo začiatku 90. rokov. Prokuratúra vo Florencii politika už v minulosti dvakrát vyšetrovala. Naposledy v roku 2011 a prípad teraz znova otvorila údajne preto, že prehovoril Giuseppe Graviano, bos mafiánskej skupiny Cosa Nostra, ktorý skončil vo väzení. 
     
    „Berlusconi ma poprosil o túto láskavosť, preto to bolo také urgentné,“ povedal údajne Graviano v tajnej nahrávke z väzenia. Tú vyšetrovatelia skúmajú v súvislosti s hĺbkovou previerkou údajného vyjednávania medzi mafiou a štátom zo začiatku 90. rokov. Graviano mal tieto slová povedať svojmu spoluväzňovi, bosovi obávanej Camorry Umbertovi Adinolfimu počas rozhovoru na väzenskom dvore z apríla tohto roka. 
     
    Vyšetrovaniu čelí aj Berlusconiho bývalý poradca Marcello Dell´Utri, ktorý sedí vo väzení za iné zločiny. Podľa Dell´Utriho právnika nie je pravda, že by Giuseppe Graviano vyslovil v súvislosti s vraždami meno Berlusconi, ale talianske slovíčko „bravissimo“. Prokurátor však trvá na tom, že mafiánsky bos hovoril o expremiérovi. 
     
    Berlusconi tvrdí, že prípad prokuratúra vytiahla teraz len preto, že na neho chce „hádzať špinu“ tesne pred voľbami na Sicílii a poškodiť tak jeho preferencie. Silvio Berlusconi založil svoju stranu Forza Italia v roku 1993 a už o rok neskôr zvíťazilo jeho politické zoskupenie v parlamentných voľbách, po ktorých sa stal premiérom. Špekulácie o prepojení Berlusconiho s talianskou mafiou nie sú nič nové. Objavovali sa aj počas jeho vládnutia. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -