Berlusconi sa vracia a spolu s ním ožíva aj líra. Plán kontroverzného expremiéra má však jeden háčik

    0
    Bývalý talianský premiér Silvio Berlusconi, vpravo, a prezident Ruskej federácie Vladimir Putin (Autor: SITA)
    Návrat Berlusconiho k moci nie je podľa Jamesa Atheyho z  londýnskej spoločnosti Aberdeen Asset Management nereálny. „Návrat Forza Italia a tým pádom aj Berlusconiho je reálny koncept najmä od chvíle, keď sa zdá, že Demokratická strana sa začala deliť na dve časti,“ konštatuje odborník na medzinárodné financie pre agentúru Bloomberg. 
     
    Berlusconi presadzuje návrat k národnej mene tak ako viacero hnutí v Európe vrátane francúzskeho Národného frontu Marine Le Penovej či talianskeho Hnutia piatich hviezd, ale taliansky expremiér by chcel dočasný dvojmenový systém. 
     
    Presadiť dvojitú menovú politiku, v ktorej by vedľa seba fungovalo euro a líra, je však podľa Atheyho mimoriadne náročné bez prísnych kapitálových kontrolných mechanizmov. „Nie je to však nemožné“, tvrdí. 
     
    Ambiciózne plány Silvia Berlusconiho však závisia od toho, ako rozhodne súd v prípade jeho odvolania na Európsky súdny dvor pre ľudské práva. Trojnásobný predseda talianskej vlády, ktorého sprevádzajú kontroverzné kauzy, chce zvrátiť rozhodnutie talianskeho súdu. Ten mu v roku 2013 zakázal na doživotie pôsobiť vo verejných funkciách pre usvedčenie z daňových podvodov. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -