Berlusconi odmieta spoluprácu s novou talianskou vládou, vyzvýva na protesty v uliciach

    0
    Silvio Berlusconi (Autor: TASR/Daniel Dal Zennaro/ANSA via AP Photo)

    Podľa spravodajskej televízie Rai News 24 zakladateľ a vodca strany Taliansko vpred (Forza Italia – FI) rozhodne odmietol možnosť spolupráce s “rozporuplným kabinetom populistov, ktorí neboli zvolení ľuďmi”.

    Berlusconi povedal, že v tejto situácii, sú “len alternatívy: buď oni, alebo my.” Zdôraznil, že “budeme proti každému konaniu, ktoré ohrozuje verejné financie a medzinárodné postavenie našej krajiny, prácu a úspory Talianov, našu slobodu”. 

    Okrem toho Berlusconi Talianov vyzval, aby na protest proti novej vláde vyšli do ulíc. “Poďte s nami a pomôžte budovať našu spoločnú budúcnosť,” apeloval. Podľa neho “Taliansko dnes potrebuje niečo iné (..)” a prirovnal súčasnú situáciu k roku 1994, keď sa v krajine zrodila nová strana pravého stredu – práve jeho strana FI.  

    Protivládna demonštrácia sa v Ríme uskutočnila už v piatok, krátko po prevzatí moci novou euroskeptickou vládou.

    Stúpenci Demokratickej strany (PD), ktorá utrpela v marcových parlamentných voľbách prehru, ale aj ich kolegovia z rôznych proeurópskych hnutí sa zhromaždili v centre Ríma, aby nový vládny kabinet vyzvali na rešpektovanie Európy, Európskej únie. Zároveň vyjadrili solidaritu s prezidentom Sergiom Mattarellom, ktorý čelil v uplynulých dňoch ostrej kritike časti spoločnosti za vetovanie euroskeptika Paola Savonu na post ministra financií.

    Na dnešný večer, keď Taliansko slávi štátny sviatok – Deň republiky -, ohlásili míting na oslavu novej vlády v Ríme populisti z Hnutia piatich hviezd (M5S).

    - Reklama -