Beňová v ostrej hádke v Európskom parlamente. Za všetko môžu Rómovia

    0
    Monika Beňová (Autor: TASR)

    Slovenská europoslankyňa Monika Beňová sa v stredu pohádala v Európskom parlamente pri rómskej stratégii.

    Beňová sa na sociálnej sieti vyjadrila, že považuje za nezmyselnú každoročnú kritiku členských štátov. „Slušne som sa snažila vo vystúpení vysvetliť, že bez aktívnejšej spolupráce samotných Rómov nie je možné implementovať ani tú najlepšiu stratégiu. Odpoveďou kolegyne zo Švédska bolo, že rómske deti sa segregujú do špeciálnych škôl a že potom nemajú potrebné zručnosti pre uplatnenie sa na trhu práce,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu.

    „Snažila som sa oponovať tým, že neexistuje žiadna cielená etnická segregácia a že špeciálne školy sú pre deti bez ohľadu na to, či sú z rómskych, alebo nerómskych rodín, na základe konkrétnych kritérií. Úprimne musím priznať, že ma už štve neschopnosť niektorých politikov a političiek vidieť problém reálne a na základe toho ponúkať riešenie,“ dodala.

    Priestor pre extrémistov

    Ignorovaním všetkých aspektov citlivých tém sa podľa Beňovej „vytvára priestor pre extrémistov a ich nenávistnú rétoriku a návrhy“. „To je veľká škoda pre všetkých, ktorí o skutočné riešenie majú záujem. Žiaden štát nemá záujem o úmyselné vytváranie podmienok obmedzujúcich vzdelávanie. Rovnaký záujem na vzdelaní svojich detí ale musia mať aj rodičia. A to je zároveň ich podiel na spoločnom úspešnom výsledku. Paušalizovanie negatív, na ktorejkoľvek strane problému, nijako nepomože,“ uzavrela europoslankyňa.

    - Reklama -