Beňová píše list Junckerovi. Nebude sa mu však čítať ľahko!

    0
    Monika Flašíková-Beňová (Autor: Facebook)

    Navrhovaná legislatíva by v Rakúsku mala začať platiť od 1. januára 2019. Prídavky na deti cudzincov by sa tak mali krátiť a prispôsobovať sume životných nákladov v domovskej krajine, v ktorej dieťa žije.

    „Takýto legislatívny návrh, ktorý v uplynulých týždňoch odsúhlasili príslušné výbory rakúskeho parlamentu, je v príkrom rozpore s jedným zo štyroch základných pilierov Európskej únie, ktorým je voľný pohyb osôb. Jeho prostredníctvom bude dochádzať ku kráteniu sociálnych práv občanov EÚ. Ide o diskriminačné opatrenie obmedzujúce prerozdeľovanie finančných prostriedkov z daní a odvodov, na ktorých sa rovnakou mierou ako rakúski zamestnanci podieľajú aj občania Slovenska či iných tzv. nových členských štátov, proti ktorým je táto legislatívna zmena primárne zameraná,“ píše v liste Junckerovi europoslankyňa Beňová.

    Podľa nej títo pracovníci odvádzajú rovnaké odvody ako domáci a preto im musia prináležať také isté benefity ako Rakúšanom. „Právo EÚ jednoznačne zakazuje akúkoľvek priamu alebo nepriamu diskrimináciu pracovníkov na základe štátnej príslušnosti, k čomu, bohužiaľ, bude dochádzať práve v prípade navrhovanej zákonnej úpravy,“ dodáva europoslankyňa s tým, že aj samotná Európska komisia sa snaží, aby dochádzalo k postupnému vyrovnávaniu rozdielov pre zamestnancov v členských štátoch.

    Slovenské opatrovateľky v Rakúsku

    „Ako poslankyňa Európskeho parlamentu za Slovenskú republiku si vás tiež dovoľujem upozorniť, že táto zmena sa dotkne predovšetkým desiatok tisíc slovenských žien, ktoré v Rakúsku pôsobia ako opatrovateľky seniorov. Nielenže sú tieto ženy a matky nútené opúšťať svoje deti a celé rodiny a vycestovať do zahraničia, ale bude sa s nimi napriek tomu, že vykonávajú rovnakú prácu, zaobchádzať odlišným spôsobom ako s domácim obyvateľstvom. Zabráňte preto, prosím, aby v rámci EÚ dochádzalo k pokusom o vytváranie akýchsi dvoch kategórií občanov s rovnakými povinnosťami, no s rozdielnymi právami,“ apeluje na Junckera Beňová.

    V prípade, že by bola rakúska vláda vo svojom zámere úspešná, tak podľa slovenskej europoslankyne by sa ešte viac prehĺbila nedôvera medzi niektorými členskými štátmi.

    Z akého dôvodu sa Beňová rozhodla vlastne poslať takýto list predsedovi Európskej komisie? „Poslala som ho preto, že členský štát nemôže prijímať iné zákony pre vlastných občanov a iné pre ostatných členov Európskej únie. Je to v rozpore so Zmluvou o Európskej únii,“ vysvetlila pre Parlamentné Listy Monika Beňová.

    - Reklama -