Beňová: Vyspelosť britských politikov je nulová. Jedia takú polievku, akú si navarili. Brexit bez dohody by mal fatálne následky

    0
    Monika Flašíková Beňová (Autor: TASR)

    Theresa Mayová v pondelok odložila hlasovanie poslancov Dolnej snemovne britského parlamentu o predbežnej dohode o brexite, ktoré bolo naplánované na utorok. Dohodu by podľa nej parlament neschválil. Myslíte si, že dôjde k dohode medzi britskou premiérkou a EÚ, aby jej umožnili odklad?

    Neviem povedať, či umožnia odklad, každopádne Európska únia už v texte dohody nebude nič meniť. Rovnako nebude súhlasiť so zmenami napriek tomu, že Theresa Mayová sa v utorok vybrala na stretnutie s niektorými európskymi lídrami. Konkrétne ide o holandského premiéra Marka Ruttea a nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Na mimoriadnom summite, ktorý sa konal koncom novembra v Bruseli, už Európska dvadsaťsemička jednomyseľne schválila dohodu.

    Tým pádom už ide iba o vec Veľkej Británie, ktorú sme dostatočne včas upozorňovali, že odchod z Európskej únie neznamená, že si povyťahuje iba hrozienka a bude súhlasiť iba s tým, čo je pre ňu výhodné, ale že ide o komplexné riešenie. A to musí zabezpečiť, aby práva občanov členských štátov ostali dostatočne chránené.

    Veľká Británia je v súčasnosti vo veľmi zlej situácii, pretože v britskom parlamente neexistuje dohoda na žiadnom riešení. Teda ani na tom, s ktorým vyrukovala britská premiérka, ani na žiadnom inom, ktorý predložila napríklad opozícia. Z toho dôvodu v súčasnosti jedia takú polievku, ktorú si navarili.

    Aký je akceptovateľný čas pre EÚ, ak hovoríme o odklade?

    Pre nás je ten čas jednoznačný. Do marca budúceho roka musí Veľká Británia vystúpiť z Únie tak, ako si to väčšinovo želali jej občania v referende a ako sme sa na to včas pripravovali. To, že nefunguje dobrá komunikácia a v politickom priestore Británie prevláda populizmus, je ich problémom, nie naším.

    Čo v prípade, že napriek odkladu v rámci vlastného parlamentu neuspeje?

    V prípade, že dohoda v britskom parlamente neuspeje, tak je neplatná a Británia by tak musela odísť bez dohody, čo ale bude mať fatálne následky. Najmä pre britskú ekonomiku a sociálnu politiku. My v Európskej únii to predsa len zvládneme pomocou istých prispôsobení, pretože napriek brexitu ostaneme väčšou a silnejšou ekonomikou.

    V prípade, že by odišli bez dohody, by sa v budúcnosti mohli rozhodnúť, že sa chcú vrátiť naspäť do EÚ. A teda, buď o členstvo znovu požiada, alebo sa so svojimi problémami bude musieť vyrovnať sama.

    V prípade, že by brexit prebehol bez dohody, čo by to pre nás, ako členskú krajinu znamenalo? Rovnako čo by to znamenalo pre Slovákov, ktorí v Británii pracujú?

    V prípade našich občanov žijúcich vo Veľkej Británii budem veľmi úprimná. Pracujú tam za mzdu, za ktorú Briti odmietajú robiť. Napriek tomu, že viacerí populisti zneužívajú tému voľného pohybu pracovnej sily a útočili tak na našich občanov, tak tam aj naozaj pracujú. Nepoberajú iba dávky a nie sú odkázaní na britský sociálny systém. Tú prácu, ktorú vykonávajú v Británii, nemá kto robiť. Preto si myslím, že ak by aj bol brexit bez dohody, tak by museli nájsť nejaké riešenie pre tých občanov, ktorí tam už v súčasnosti žijú a pracujú. Oni veľmi dobre vedia, že ak by z ich krajiny odišli zahraniční pracovníci, tak by tú prácu, na ktorú ich obsadzujú, nemal kto robiť.

    Problém by zrejme nastal v makro ukazovateľoch, keď by Európska únia musela zaviesť colné formuláre na tovar, ktorý vyvážame do Británie a dovážame od nich ku nám. Určite to bude mať aj negatívne dôsledky na libru, lebo už v pondelok sa po oznámení, že sa o dohode nebude hlasovať, prepadla pomerne významným spôsobom. To bude mať následne negatívny vplyv aj na britskú ekonomiku, s čím sa ale budú musieť vyrovnať v krajine.

    Viete si predstaviť aj možnosť, že by k brexitu vôbec neprišlo?

    V politike sú vždy otvorené všetky možnosti. Politika cti dodržiava zákony a základné veci, ktoré patria k demokratickej spoločnosti, a tým je podľa môjho názoru aj referendum. Občania Británie dostali možnosť rozhodnúť sa a to, že boli v kampani pred referendom veľakrát zavádzaní, sa deje všade vo svete.

    Musíme ale jednoducho dôverovať tomu, že ak niekto chce spraviť správne rozhodnutie, tak si nájde správne informácie. Ak sa občania Veľkej Británie aj na základe zavádzajúcich informácií rozhodli pre brexit, tak nevidím ako správne riešenie robiť druhé referendum k tejto téme. Rovnako ani akceptovať rozhodnutie európskeho súdneho dvora, že Británia nemusí vystúpiť z Európskej únie. To síce nemusí, ale aj tak by tam mala byť istá politická zodpovednosť. A ak sa občania rozhodli za brexit, tak politická scéna musí ich rozhodnutie akceptovať.   

    Ako hodnotíte dohodu, na ktorej sa dohodla s Európskou úniou?

    Dohoda je v poriadku, pretože sa dlho vyjednávala, pričom boli zohľadňované všetky aspekty a požiadavky jednak Británie, ale najmä Európskej únie zo strany nášho vyjednávača pre brexit. Z našej strany je dohoda lepším riešením a to, že o tom v súčasnosti v Británii prebieha  neľútostný politický súboj, je z môjho pohľadu iba dôkaz toho, že vyspelosť britských politikov je nulová. A to z pohľadu robenia istých kompromisov v prospech svojej krajiny. Každý si tam hrá istú hru na svojom miestečku, čo je škodlivé pre krajinu a jej obyvateľov.

    Aký scenár predpokladáte do najbližšej budúcnosti?

    Podľa toho, ako to v súčasnosti vyzerá v Dolnej snemovni britského parlamentu, konštatujem, že nie sú pripravení urobiť vôbec žiadnu dohodu. Pretože požiadavky na to, čo všetko ešte treba zmeniť v aktuálnej dohode, sú irelevantné a nie je možné v nej nič meniť. Európska dvadsaťsedmička ju odsúhlasila a majú iba dve možnosti – buď ju príjmu alebo nie. Ak ju schvália, tak brexit bude prebiehať na základe všetkých náležitostí, ktoré dohoda zahŕňa. Alebo ju neschvália a Británia síce môže z Európskej únie odísť, ale bez dohody a v tom prípade nastanú tie opatrenia, ktorým sme sa chceli vyhnúť.

    - Reklama -