Beňová: Nechápem, prečo by som mala byť s Kočnerom nejako spájaná

    0
    Europoslankyňa Monika Beňová (Autor: Facebook/ Monika Beňová)

    Pani Beňová, od minulého týždňa sa toho stalo veľa okolo vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Predseda Smeru Robert Fico povedal, že prípad nesúvisí s talianskou mafiou a že za vraždu jeho strana nemôže. Myslíte si, že medializované informácie pomôžu alebo skôr uškodia Smeru?

    Medializované informácie musia byť spracované tak, aby bolo jasné, kto bol v danom prípade objednávateľom či vrahom a aby bolo voči nim vedené absolútne jednoznačné trestné stíhanie zo strany vyšetrovateľov a následne súdov. Nemá to nič s politickými stranami a tým pádom ani so Smerom.

    Všetci podozriví, ktorí v kauze vystupujú, nie sú nijakým spôsobom prepojení na žiadne strany ani hnutia na Slovensku. Neviem, prečo by tento čin mal byť spájaný s konkrétnou stranou či hnutím. Aj keď je pravda, že niektorí politici boli v kontakte s možnou objednávateľkou vraždy Alenou Zsuzszovou.

    V prípade vraždy sa hovorilo, že by si ju mal objednať Marián Kočner. Vy ste s týmto menom spájaná ako jeho dlhoročná známa. Rozumiem, že ste sa k tomu už obsiahlejšie vyjadrili, predsa len otázka: Myslíte si, že vaše minulé kontakty s Kočnerom po medializácii postupu vraždy novinára a jeho snúbenice môžu do budúcna uškodiť vašej politickej kariére?

    To by som si musela myslieť o všetkých, ktorí boli s Mariánom Kočnerom kedykoľvek v kontakte. To sa týka aj novinárov, ktorí Kočnera vyhľadávali, aby s ním robili rozhovory, či sa smiali na jeho brífingoch. Prípadne o novinároch, ktorí pracujú v médiách, ktoré vlastní finančná skupina Penta, v ktorej realizoval niektoré svoje obchody. Nemyslím si, že by im to uškodilo pri ich kariére, preto mám rovnaký názor aj o tej mojej.

    Kedy ste sa s ním videli naposledy?

    Bolo to dávno, určite štyri až päť rokov dozadu, presne si to nepamätám. Vôbec nechápem, prečo by som s ním mala byť nejako spájaná, pretože sú určite ľudia, ktorí sa s ním stretávajú viac ako ja. S Kočnerom som sa zoznámila cez môjho nebohého prvého manžela v čase, keď som mala 17 rokov.

    Už ste to načrtli  pri medializácii posunu vo vražde sa s objednávateľkou Alenou Zsuzsovou spájali aj ľudia z opozície. Kontaktovať sa s ňou mal napríklad Boris Kollár alebo Daniel Lipšic. Čo na toto hovoríte?

    Je to každého osobná vec, s kým sa kontaktujú. Aj v minulosti sa ukázalo, že osoby, ktoré boli podozrivé z prepojenia na taliansku mafiu, boli v kontakte s niektorými politikmi cez sociálnej siete. Myslím si, že je pomerne náročné odhadnúť, ako sa cez Facebook, Twitter alebo Instagram zachovať k určitým ľuďom.

    A teda, aby sa neurazili alebo si zachovali istú mieru ochrany voči takýmto situáciám. Ja nepredpokladám, že ak pán Kollár a Lipšic boli v kontakte s dotyčnou slečnou či pani, tak vedeli, že jedného dňa bude podozrivá z objednania vraždy investigatívneho novinára. Skrátka, je to iba ich vec.

    Za posledný rok sa v Európe stali tri vraždy novinárov – Daphne Caliziovej na Malte, Jána Kuciaka u nás na Slovensku a najnovšie aj bulharskej novinárky Viktorije Marinovovej. Čo na tieto skutočnosti hovoríte?

    Myslím si to, čo každý slušný človek – je obrovská škoda, ak sa v našich krajinách vraždia ľudia, či už ide o novinárov, alebo kohokoľvek iného. Samozrejme, v prípade novinára je veľakrát dôvodom jeho práca a to je pre nás o to horšie a neprijateľnejšie.

    Každá vražda je však neprijateľná. Dôvody sú často také, že novinári sa dostávajú do konfrontácie s témami, ktoré sa týkajú politiky alebo podnikateľskej oblasti. Ich vražda tak nasvedčuje, že v systéme treba niečo napraviť, aby sa podobné prípady viac nestávali.

    Pokiaľ ide o vašu ďalšiu politickú kariéru – budete kandidovať v budúcich eurovoľbách?

    U nás o kandidátke rozhoduje predsedníctvo Smeru na návrh predsedu – teda Roberta Fica. Ale áno, budem sa znovu uchádzať o kandidatúru a hlasy voličov aj v ďalších voľbách do Európskeho parlamentu.

    Ste spokojná s funkciou europoslanca? Nerozmýšľali ste nad inou politickou pozíciou?

    Nerozmýšľala. Napriek tomu, že sa funkcii europoslanca na Slovensku neprikladá až taký význam, Európsky parlament je veľmi dôležitou inštitúciou. Mať v ňom dobré zázemie je pre každú krajinu veľmi dôležité a to bez ohľadu na to, aká vláda v nej je. Ide o dostatočnú možnosť, ako diskutovať o pripravovanej legislatíve, ale aj o ovplyvňovaní niektorých vecí, ktoré sa následne týkajú aj občanov na Slovensku. Pre mňa to je veľmi významná úloha, významný mandát a som veľmi rada, že ho môžem zastávať pre Slovenskú republiku. Neuvažovala som preto o návrate do slovenskej politiky.

    Myslíte si, že má Maroš Šefčovič šancu dostať sa do funkcie šéfa Európskej komisie a nahradiť tak Jeana-Clauda Junckera? Čo by to podľa vás znamenalo pre Slovensko?

    Toto je veľmi dobrá otázka, aj keď odpoveď budeme poznať asi až v decembri, keď sa koná zjazd Sociálnych demokratov, teda frakcie, kde vystupujú kandidáti Smeru, ako napríklad ja či Maroš Šefčovič. Tam sa bude rozhodovať, ktorých kandidátov zvolí do tohto súboja. Treba však povedať, že Maroš Šefčovič je zatiaľ jediný kandidát tejto frakcie.

    Pre Slovensko by to znamenalo jednak veľmi pozitívne ohodnotenie konkrétnej osoby, ktorá pochádza zo Slovenska a reprezentovala našu krajinu. Či už na poste veľvyslanca pri stálom zastúpení Európskej únie, alebo na poste dvojnásobného podpredsedu Európskej komisie.

    Čo je pre mňa ešte dôležitejšie, je, že Maroša Šefčoviča poznám veľmi dlho, ide o dynamického človeka, ktorý sa snaží vyvažovať nezrovnalosti, ktoré sa  stále častejšie ukazujú medzi jednotlivými členskými štátmi v Únii. Je to veľmi dobrý človek, ktorý by bol pre Slovensko určite reprezentatívny. Jeho vlastnosti by boli veľmi dobré pre to, ako by mala Európska únia vyzerať do budúcnosti.

    - Reklama -