Belgicko nepôjde po vzore USA. Nový protiteroristický zákon odmietli

    0
    Sviečky, kvety a nápis „Prečo?“ v anglickom, francúzskom a flámskom jazyku neďaleko stanice metra Maelbeek v Bruseli (Autor: SITA)

    Federálny minister spravodlivosti Koen Geens s odkazom na De Weverov návrh uviedol, že takýto súbor opatrení môže byť pre občanov krajiny “praktický a zrozumiteľný”; šírenie strachu je “zlým radcom” pre politikov, ktorí krajinu riadia.

    De Wever, ktorý podľa prieskumov patrí k najobľúbenejším politikom v krajine, svoj návrh zdôvodnil slovami, že “je nahnevaný”, lebo úrady môžu proti teroristom zakročiť iba po spáchaní trestného činu, aj keď vedia, kde sa nachádzajú zradikalizovaní mladí ľudia. Kritizoval skutočnosť, že úrady nemôžu uzavrieť podozrivý dom, že nemôžu odpočúvať telefonáty podozrivých osôb alebo vykonať preventívne zatknutia. „So zosilnenými právomocami by to bolo možné,” citovala De Weverove slová tlačová agentúra Belga.

    Minister Geens však pripomenul, že Belgicko už zaviedlo viacero ustanovení, ktoré sú podobné americkému Patriot Actu, a ďalšie budú zavedené v najbližšej dobe. Ide napríklad o nové predpisy o používaní špeciálnych vyšetrovacích techník a rozšírení doby preventívneho zadržiavania osôb podozrivých z terorizmu.
    „Ja som skôr za pokračujúce posilňovanie existujúcich právnych predpisov,” zdôraznil Geens. Pripomenul, že touto cestou sa vybralo napríklad Francúzsko. Podľa jeho slov odpoveď na strach verejnosti z možných útokov je možné dať zavedením série konkrétnych opatrení, a nie používaním “silných slov”.

    Minister zároveň poukázal na to, že nové právne opatrenia sú vždy zavádzané so zabezpečením “nevyhnutnej kontroly a pod dohľadom zodpovedných orgánov.”
    „Spravodlivosť je otázka rovnováhy a miery… Je lepšie sa vyhnúť prehnaným krokom a polarizácie spoločnosti,” upozornil Geens.

    - Reklama -