Belgicko bude mať od januára dynamickú databázu teroristov. Odsledujú pomocou nej všetkých džihádistov v krajine

    0
    Paríž po teroristických útokoch (Autor: SITA)

    Belgický Koordinačný úrad pre analýzu hrozieb (OCAM) bude mať od 1. januára 2016 k dispozícii novú dynamickú databázu, pomocou ktorej bude možné sledovať všetkých džihádistov na území krajiny. V súčasnosti sú všetky mená belgických občanov, ktorí majú niečo do činenia s bojmi islamistov v Sýrii, uchovávané na jednom centrálnom zozname. Minister spravodlivosti Koen Geens uviedol, že sa na ňom celkovo nachádza 945 mien. 

    Podľa denníka La Derniere Heure však ide o zoznam, ktorý sa skladá z viacerých kategórií: bojovníkov, ktorí sa nachádzajú na území Sýrie; osoby, ktoré sú na ceste do Sýrie; tí, ktorí sa už vrátili domov; ľudia, o ktorých je známe, že majú záujem bojovať v Sýrii a aj tí, ktorým sa odísť do Sýrie nepodarilo. 

    Denník naznačil, že ide o zoznam, ktorý je málo prehľadný a kde nie je jasné, koho sleduje polícia, koho tajné služby alebo iné bezpečnostné zložky štátu. Minister vnútra Jan Jambon naznačil, že nová dynamická databáza túto situáciu zmení. Potvrdil zároveň, že 130 belgických džihádistov sa už vrátilo domov, pričom 85 z nich je práve z Molenbeeku. Ďalších 516 Belgičanov sa v súčasnosti nachádza na bojiskách v Sýrii a Iraku, kde bojujú po boku radikálnych moslimských skupín.

    - Reklama -