Belgičania vypočúvali bratov Abdelsamových pred útokmi v Paríži

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Tridsaťjedenročného Brahima belgická polícia vypočúvala tento rok vo februári po tom, ako bol zadržaný v Turecku pre podozrenie za snahy dostať sa do Sýrie a zapojiť sa do tamojších bojov.

    „Poprel, že by chcel do ísť Sýrie. Pri výsluchu uviedol, že smeroval na dovolenku do Turecka,“ uviedol včera hovorca belgického federálneho prokurátora Eric van der Sypte. „Neexistoval žiadny náznak, že by sa nejako podieľal na teroristických aktivitách. Bol to len zradikalizovaný mladík a nebol dôvod ho zadržať,“ dodal.

    Holandská polícia včera oznámila, že Salaha Abdeslama vo februári zatkla pri rutinnej dopravnej kontrole

    Dvadsaťšesťročný Salah Abdeslam, ktorý sa podľa francúzskej polície na piatkových atentátoch podieľal, a to prinajmenšom tým, že časť útočníkov do Paríža dopravil, sa vo februári takisto podrobil výsluchu, hoci sa na ceste do Turecka s bratom nezúčastnil. Podľa van der Sypta belgické úrady nemajú informácie o tom, že by bol Salah niekedy v Sýrii .

    „Máme (v Belgicku) vyše 130 osôb, o ktorých vieme, že sa vrátili zo Sýrie, kde strávili určitý čas. Ťažko ich všetkých môžeme sledovať,“ uviedol ďalej hovorca prokurátora. K iniciatíve belgickej vlády, na základe ktorej by po návrate zo Sýrie radikáli mohli dostávať elektronické sledovacie náramky, sa van der Sypte vyjadriť nechcel.

    Holandská polícia včera oznámila, že Salaha Abdeslama vo februári zatkla pri rutinnej dopravnej kontrole pre držanie marihuany. Rovnakú drogu u Salaha podľa agentúry AFP našla v septembri tiež rakúska polícia.

    Bratia Abdeslamovi majú francúzske občianstvo, s rodinou však  žili v bruselskej prisťahovaleckej časti Molenbeek. Ich tretieho brata Mohameda belgická polícia zadržala v sobotu, neskôr ho však prepustila. Mohamed Abdeslam poprel, že by o plánoch bratov na spáchanie útokov v Paríži vedel. Salaha v utorok prostredníctvom médií vyzval, aby sa vydal polícii, nech už je kdekoľvek.

    - Reklama -