Beblavý bije na poplach kvôli mimovládkam. To, čo pripravuje ministerstvo financií, môže byť pre ne vraj zničujúce

    0
    Miroslav Beblavý (Autor: TASR)

    Beblavý uviedol, že v súčasnosti organizácie využívajú tieto peniaze na občianske služby. Ak by bol návrh rezortu financií prijatý, musela by každá mimovládna organizácia vynaložiť približne 550 eur a viac na odmenu advokátovi, či inej oprávnenej osobe pre zápis do registra. “Ak organizácia zaplatí za takýto zápis viac ako z 2 % dostane, tak celý zmysel darovania 2 % zmizne,” mysli si poslanec.

    Podľa údajov finančnej správy vlani z celkového počtu 13.296 poberateľov 2 % dane z príjmov až 5289 získalo cez daňovú asignáciu menej ako 1000 eur. “Keďže vlani bolo poberateľov 2 % viac ako 13.000, tak vychádza, že približne 7 miliónov eur mimovládky namiesto toho, aby kúpili napríklad nejaké školské pomôcky, dajú advokátom alebo notárom. Považujeme to za zbytočné a likvidačné,” upozornil Beblavý.

    Ak sa má uskutočňovať takýto zápis, navrhuje, aby sa to týkalo organizácií, ktoré odstanú z asignácie minimálne 100.000 eur.

    Odborníčka v oblasti daní Jaroslava Lukačovičová tiež upozornila, že v súčasnosti už existujú nástroje na kontrolu prijímania aj využívania asignovanej dane. Organizácie musia napríklad predložiť doklady, že nemajú nedoplatky na sociálnom a zdravotnom poistení, ako aj na daňovom úrade. “Štát nevytvára vhodné podmienky pre podnikateľov. Štát chce týmto návrhom odstrihnúť organizácie od jediného zdroja financovania,” tvrdí Lukačovičová.

    Ministerstvo financií (MF) SR však upozorňuje, že povinnosť zápisu do registra sa nevzťahuje na prijímateľov 2 % vo všeobecnosti. “Z návrhu zákona o dani z príjmov, ktorý je aktuálne v predbežnom pripomienkovom konaní, nevyplýva pre prijímateľov, ktorí poberajú 2 % dane, povinnosť zapísať sa do registra partnerov verejného sektora. Táto povinnosť sa týka iba organizácií tretieho sektora, ktoré majú podnikateľský vzťah so štátom a z tohto vzťahu majú príjmy viac ako 100.000 eur,” uviedla riaditeľka tlačového odboru MF SR Alexandra Gogová.

    Podľa rezortu financií sa tak toto opatrenie v žiadnom prípade nedotkne malých neziskových a mimovládnych organizácií, ako tvrdí Beblavý. “MF SR kladie dlhodobo dôraz na dobré vzťahy a dialóg s tretím sektorom, a preto nechápeme iniciatívu poslanca Beblavého smerujúcu k narušeniu týchto vzťahov podobnými vyjadreniami,” dodala Gogová.

    - Reklama -