Bavorsku sa nepáči, že Rakúsko priváža migrantov autobusmi na jeho hranice

    0

    V pondelok večer museli bavorské úrady v prihraničnej obci Wegscheid naraz prijať 2000 migrantov, ktorých im poslali z Horného Rakúska. „Nestihli sme sa na to vôbec pripraviť,“ uviedol Koller. Utečenci podľa jeho slov prišli na hranice v autobusoch, ktoré zabezpečili rakúske úrady.

    Rakúsko sa sústredí iba na bleskový tranzit migrantov

    Bavorský minister vnútra Joachim Hermann označil správanie rakúskych úradov za bezohľadné a nezodpovedné. „Sústredia sa iba na bleskový tranzit (migrantov), a to nemôžeme akceptovať,“ uviedol. Upozornil, že ak sa situácia nezmení, Mníchov bude musieť na hraniciach s Rakúskom „postupovať oveľa reštriktívnejšie“.

    Hermann sa tak svojimi výrokmi pripojil k výzve, ktorú jeho stranícky šéf a bavorský premiér Horst Seehofer adresoval kancelárke Angele Merkelovej. Berlín by mal podľa neho začať pre nekoordinovaný prílev migrantov okamžite diskutovať s rakúskou vládou. Súčasné správanie Viedne podľa Seehofera neblaho ovplyvňuje dobré susedské vzťahy oboch krajín.

    Spolková krajina na juhovýchode Rakúska Štajersko, kam prichádza zo severného Slovinska väčšina migrantov na svojej ceste cez Balkán do Európy, dnes očakáva ďalších zhruba 7000 ľudí. V pohraničnej obci Spielfeld, kde funguje provizórny záchytný tábor, strávilo noc z pondelka na dnešok podľa miestnej polície asi 3 400 osôb. Rakúske úrady pre nich vypravili zvláštne autobusy a vlaky, ktoré by ich mali doviesť k nemeckým hraniciam.

    Spolková polícia je na pokraji svojich síl

    Podpredseda nemeckých policajných odborov Jörg Radek varoval, že spolková polícia je na pokraji svojich síl. Pre migračnú krízu, ktorá si vyžiadala prítomnosť policajtov na hraniciach a dopravných uzloch, chýba podľa jeho slov personál vo vnútrozemí. Napríklad na nemecko-rakúskych hraniciach je v súčasnosti okrem bavorských krajinských policajtov aj približne 2 200 spolkových policajtov, čo je oproti normálnej situácii zhruba štvornásobok. Na základe dohody zo samitu krajín nachádzajúcich sa na balkánskej ceste, ktorý sa konal v nedeľu v Bruseli, by malo Nemecko vyslať policajtov aj do Slovinska, aby tam pomohli zvládať utečeneckú krízu.

    Nemecká opozícia tiež kritizovala spolkovú vládu kancelárky Merkelovej za to, že pre riešenie migračnej krízy zanedbáva ďalšie dôležité politické otázky. Nepripravuje vraj napríklad žiadne výrazné iniciatívy pre nadchádzajúci klimatický samit v Paríži a ignoruje údajne aj odpor obyvateľstva proti plánovanej dohode o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi (TTIP).

    autor: vam, čtk

    - Reklama -