Bašternák sa sám prihlásil, už je vo väzení

    0
    Ladislav Bašternák (Autor: TASR)

    Bašternák v bratislavskom Ústave na výkon trestu odňatia slobody a v Ústave na výkon väzby absolvuje viacero zdravotných prehliadok, vrátane psychologických testov a iných náležitostí a až potom o niekoľko dní, možno aj týždeň sa rozhodne, do akého ústavu zo 17 slovenských väzníc ho premiestnia.

     “Do výkonu trestu odňatia slobody sa nastupuje, resp. sa doň prijíma v ústave na výkon väzby. Odsúdený je povinný po prijatí podrobiť sa osobnej prehliadke, lekárskej prehliadke, hygienickým, protiepidemickým opatreniam a zdravotným výkonom. Odsúdenému sa odoberú najmä veci, ktorými by mohol byť ohrozený život, zdravie, majetok alebo bezpečnosť odsúdených alebo iných osôb, marený účel výkonu trestu alebo narušovaný ústavný poriadok. Po prijatí do výkonu trestu musí byť odsúdený oboznámený s právami a povinnosťami. O tom, do ktorého ústavu odsúdeného následne umiestnia, rozhoduje generálne riaditeľstvo zboru podľa stupňa stráženia, dĺžky trestu, závažnosti trestnej činnosti, veku, zdravotného stavu, vzdelania, kvalifikácie a psychologického vyšetrenia osobnosti,” spresnil v piatok pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž.

    Trest odňatia slobody sa vykonáva diferencovane. Základné práva odsúdených (napríklad na ubytovanie, spánok, stravovanie) a ostatné práva odsúdených (napríklad nákupy, vychádzky, návštevy, prijímanie balíkov, telefonovanie) sú rovnaké vo všetkých stupňoch stráženia. Rozdielny je len spôsob zabezpečenia a uplatňovania týchto práv, regulácia a kontrola pohybu a činnosti odsúdených. Platí zásada, že čím je vyšší stupeň stráženia, tým väčší je rozsah obmedzení. Odsúdenému sa poskytne ubytovanie v cele alebo izbe.

    Bašternáka vo štvrtok senát Krajského súdu (KS) v Bratislave odsúdil na päťročný trest odňatia slobody, ktorý by si mal odpykať v  ústave s minimálnym stupňom stráženia. Tam sú napríklad odsúdení ubytovaní v izbách, nie celách, návštevy sa vykonávajú priamym kontaktom, ubytovne odsúdených od budíčka do večierky sa neuzamykajú, priblížil Baláž. Odsúdení majú povolený pohyb vo vymedzených priestoroch ústavu, zaraďujú sa do práce na pracoviskách mimo ústavu, odsúdeným v súvislosti s plnením pracovných úloh pre potreby ústavu možno povoliť voľný pohyb aj mimo ústavu. 

    Bašternák napriek tomu, že bol odsúdený na päťročný trest odňatia slobody, sa môže relatívne po odpykaní 2/3 trestu alebo aj len polovice trestu dostať na slobodu. O jeho podmienečnom prepustení, za splnenia viacerých podmienok by napokon rozhodoval súd, v obvode ktorého si Bašternák bude trest odpykávať.

    - Reklama -