Bašternák napísal médiám. Tu je jeho stanovisko v plnom znení

    0
    Ladislav Bašternák (Autor: TASR)

    V sobotu 19. januára Denník N uverejnil článok s nadpisom: Zsuzsovú vypočúvajú aj o stavbe Bonaparte – Bašternákovi údajne pomáhala likvidovať dôkazy. Obsah tohto článku prevzali aj ďalšie médiá, napr.: Plus JEDEN DEŇ, Aktuality.sk a rôzne internetové portály. 

    Uvedené skutočnosti sa nezakladajú na pravde. S Marianom Kočnerom ani s ďalšími, v článku uvedenými osobami, som vo vzťahu k polyfunkčnému domu Bonaparte nikdy nič neriešil. Z uvedených osôb poznám len Mariana Kočnera, ďalšie osoby nepoznám, ani som sa s nimi nikdy nestretol. 

    Obchodné podiely spoločnosti, ktorá realizovala výstavbu polyfunkčného domu Bonaparte, t. j. Real Forum Invest, s. r. o., po ukončení výstavby boli prevedené na tretiu osobu so sídlom spoločnosti v Dubnici nad Váhom. S následnými prevodmi obchodných podielov nemám nič spoločné.

    Záverom  si   Vás   láskavo  dovoľujem  požiadať  o  zverejnenie tohto  môjho stanoviska z dôvodu, aby sa moje meno v budúcnosti žiadnym spôsobom nespájalo s menami obvinených zo zavraždenia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

    S úctou Ladislav Bašternák.”

    Sporný článok

    článku, na ktorý sa podnikateľ odvolal, sa píše, že vzťah medzi obvinenou Alenou Zsuzsovou v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a Marianom Kočnerom sa zrejme prejavil aj pri výstavbe bytovky Bonaparte. Jeden z ďalších obvinených, Zoltán Andruskó, ktorý ako jediný zo všetkých štyroch obvinených spolupracuje s vyšetrovateľmi, uviedol, že ho  objednávateľka vraždy prosila, aby pomohol pozametať stopy po firme Real Forum Invest, ktorú vlastnil okrem iných aj Ladislav Bašternák.

    Ide o firmu, ktorá stavala bytovku Bonaparte a ktorá je preslávená, že tam býva expremiér Robert Fico, a s ktorou Bašternák podvádzal na daniach. Samotný Andruskó uviedol, že zohnal bieleho koňa, ktorým bol maďarský občan Jozséf Pál Mészároš. Kým Bašternák tvrdí, že informácie sa nezakladajú na pravde, Finančná polícia mala uviesť iné skutočnosti.

    „Finančná polícia disponuje operatívnymi informáciami a intenzívne na nich pracuje, a to aj o osobách, ktoré sa mali podieľať nielen na daňovej trestnej činnosti pri výstavbe Bonaparte, ale aj na najzávažnejšej násilnej trestnej činnosti. Informáciami disponuje aj vyšetrovateľ, ktorý sa vecou výstavby Bonaparte zaoberá,“ povedal hovorca polície Michal Slivka.

    Zhotovenie posudku mešká

    Bašternák z firmy odišiel ešte v roku 2013, keď namiesto neho do firmy prišiel Karol Blaha a neznámy Thajčan. NAKA sa bytovkou Bonaparte začala zaoberať ešte v roku 2016, pár dní na to sa do jej vedenia dostal maďarský konateľ, čím sa polícia nevedela dostať k účtovným dokladom firmy. Podľa informácií však vyšetrovatelia našli pri domových prehliadkach Mariana Kočnera účtovníctvá viacerých firiem, ktoré tvrdili, že ich nemajú.

    To, či Bašternáka nakoniec obvinia závisí od znaleckého posudku, ktorý sa vypracováva. Hotový mal byť už pred pol rokom, nestalo sa tak z dôvodu omeškania znaleckého ústavu zo Žiliny. „Vyšetrovateľovi Finančnej polície, kde je vedené trestné stíhanie, znalecký posudok z Ústavu súdneho inžinierstva doposiaľ nebol doručený. Podľa vyjadrení znalcov pracujú na záverečnej časti posudku,” vysvetlil hovorca polície. 

    Bašternák je v súčasnosti obvinený z ekonomickej trestnej činnosti, ktorú priznal aj pred Okresným súdom Bratislava II začiatkom novembra minulého roka. Sudca mu vyrúbil trest na päť rokov nepodmienečne, čo je trest na spodnej hranici bez toho, aby mu zhabali majetok. Podnikateľ sa voči výške trestu odvolal. Viac sme písali TU. 

    - Reklama -