Bašternák má stále dôvod na úsmev. Z problémov ho môže vytiahnuť zákon z rúk smerákov

    0

    V utorok vyšla správa, že kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka obvinil vyšetrovateľ Národnej jednotky finančnej polície NAKA. Týkať sa to má zločinu neodvedenia dane a poistného.

    Ako upozornil týždenník Trend, stále existuje možnosť, že Bašternák nakoniec nebude odsúdený. Pomôcť mu môže inštitút účinnej ľútosti, ktorý sa vzťahuje aj na trestný čin neodvedenia dane. „Ak daň subjekt doplatí aj deň potom, čo sa oboznámi s výsledkami vyšetrovania, de facto sa vyviní,“ týždenník na to upozornila Miriam Galandová z PRK Partners.

    Takúto možnosť prijal Smer v roku 2013 spolu so zákonmi proti daňovým podvodom. Ak by však podnikateľa obvinili z daňového podvodu, tak by túto účinnú ľútosť využiť nemohol. To by platilo aj v prípade neoprávneného uplatnenia vratky DPH, ktorý je klasifikovaný ako trestný čin daňového podvodu.

    Podľa Zákona č. 300/ 2005 Z. z. § 86 (1) Trestnosť trestného činu zaniká aj vtedy, ak ide o trestný čin e) skrátenia dane a poistného podľa § 276, neodvedenia dane a poistného podľa § 277 alebo nezaplatenia dane a poistného podľa § 278, ak splatná daň a jej príslušenstvo alebo poistné boli dodatočne zaplatené najneskôr v nasledujúci deň po dni, keď sa páchateľ po skončení jeho vyšetrovania mohol oboznámiť s jeho výsledkami.

    Na obvinenie Ladislava Bašternáka musel v utorok reagovať aj premiér Robert Fico, ktorý si od neho prenajíma byt v Bonaparte a ktorý ešte vo februári vyhlásil, že ak bude voči podnikateľovi vznesené obvinenie, odsťahuje sa. Viac sme o tom písali TU.

    - Reklama -