Bašternák a faktúry. Zločin na národe a samovražda vlády. Ľudia môžu vyjsť do ulíc a žiadať potrestanie pažravých zbohatlíkov

    0
    Zhromaždenie občanov pred bytovým komplexom Bonaparte (Autor: TASR)

    Maslowova pyramída potrieb hovorí o usporiadaní ľudských potrieb podľa dôležitosti. Slovenskí občania potrebujú na plnohodnotný život viacej ako len na prežitie. Ľudia v našej krajine majú takisto fyziologické potreby a potrebujú pocit bezpečia. Ak máme hovoriť o plnohodnotnom živote, potom musíme jasne a zrozumiteľne pomenovať to, čo sa v posledných dňoch v tomto štáte deje a ako ďaleko sa to až dostalo. Je známe, že japonské umenie hovorí o prekonávaní prekážok, ale slovenské umenie si asi niekto vysvetľuje ako likvidáciu existencie človeka, pretože inak si to neviem ani vysvetliť.

    K prvej kauze uvádzam tieto skutočnosti:

    Vláda tejto krajiny pácha politickú samovraždu a vymklo sa jej to úplne spod kontroly, pretože je nielenže nemysliteľné, ale aj neúnosné, aby slovenské domácnosti, osamelé matky s deťmi, chudobné vdovy, ako aj sociálne slabé rodiny, ktorých je už na Slovensku viac než dosť, zvládli tento finančný tlak a doslova obchodný podvod, ktorý nemôžu existenčne prežiť. Na národe bol spáchaný zločin už len v tom, že strategické podniky, ktoré disponujú takými dôležitými tepnami pre prežitie človeka, ako sú elektrina, voda a plyn, boli dané do rúk, nad ktorými sa stratila kontrola.

    Ak si niekto myslel, že táto obrovská chyba nebude mať následky, tak sa veľmi mýlil. Som presvedčený, že ak sa veci nestabilizujú, vyjdú ľudia do ulíc a budú žiadať potrestanie vinníkov. Je to jediná možnosť, ako zastaviť bezhraničnú nenásytnosť pažravých zbohatlíkov, ktorým kľačia štátni nominanti pri nohách a urobia, čo im vidia na očiach. Nikto mi nevyvráti, že to nie je pravda, pretože toto, čo sa deje v rámci posielaných faktúr slovenským domácnostiam, je ukážkový príklad. Neviem pochopiť, ako toto môže dovoliť jeden predstaviteľ krajiny z dominantnej politickej strany a pozerať sa na to, ako mu pažravci za asistencie politických nominantov bez odborného vzdelania, ktorí vedia akurát tak kývať hlavou, pília konár a myslím, že mu ho už aj odpílili.

    Zjednajte nápravu. Kotol už vrie

    Snažím sa na to pozerať z rôznych uhlov, ale vychádza mi z toho len jedno. Buď je naozaj cynik a je mu jedno, čo s touto krajinou bude, alebo je už taký bezmocný, že to tu naozaj riadi úzka skupina ľudí, no a to je už ale začiatok konca a následky, ktoré z toho môžu vzniknúť, vyvolávajú zimomriavky. Je úplne komické, ako jeden predstaviteľ úradu, ktorý má dozerať na reguláciu sieťových odvetví v prospech občana, pochová celú politickú nomenklatúru. Je nepochopiteľné, ako ďaleko to až zašlo. Vyjadrenia a klamstvá štátnych predstaviteľov z rezortu hospodárstva, ktorí mali byť už okamžite odvolaní, urážajú inteligenciu a prostých ľudí tejto krajiny. Pýtam sa otvorene, či sa už náhodou necítia tak, že sa odtrhli z reťaze? Vedia si uvedomiť, že ľudom, ktorí čakajú na listy od plynární, elektrární a vodární pri koncoročnom zúčtovaní a so strachom otvárajú obálky, aký tam bude nedoplatok, zasadili neuveriteľné „KO“?

    Ničíte krajinu, vážení, ničíte zdravie ľudí, pretože sa už mnohí ani neumývajú a máme tu kožné choroby spred 100 rokov, nesvietia a ničia si zrak a mrznú vo svojich príbytkoch. A namiesto toho, aby ste sa zamysleli, prečo je to tak, súhlasili ste s tým, aby si tieto straty z dôvodu nízkeho odberu energií obchodné spoločnosti vykompenzovali takým drastickým spôsobom, ako je nezmyselné zahrnutie vodomerov do cien, platenie za kanalizáciu, platby za ističe a ďalšie nezmyselné odôvodnenia, ktoré vďaka niektorým opozičným politikom vyšli na svetlo božie. Ešteže to má národu kto zrozumiteľne vysvetliť, pretože tým, ktorí to spôsobili, sa rozumieť absolútne nedá. Musíme zmeniť pomery v našej krajine, lebo ju touto pažravosťou pár jednotlivcov doslova ničíme a zničíme celé súčasné a aj budúce generácie tohto národa. Zamyslite sa nad tým a poodvolávajte okamžite neschopných ľudí z predstavenstiev a dozorných rád, lebo bude zle. Zjednajte nápravu, lebo vám to tento národ spočíta. Nepodceňujte to, prosím vás. Kotol už vrie.

    Nedávno som si prečítal u priateľov na sociálnych sieťach starú známu pravdu, že zdravý človek má tisíc prianí, ale chorý len jedno a to je prežiť. Na Slovensku už prežívajú tisíce ľudí a ochoreli z toho, čo sa tu deje. Hovorí sa, že ukáž múdremu človeku chybu a on ti poďakuje. Ukáž ju hlúpemu a on sa urazí. Neurážajte sa, prosím, a urýchlene konajte. Ak to neurobíte, prídu noví ľudia, ktorí vzídu z národa, a verím tomu, že nové metly zametajú dobre a využijú aj tie staré, pretože tie vedia, kde je najviac špiny, a vedia aj, ako sa tam tá špina dostala. Ľudia sa v zlomových bodoch buď zlomia, alebo prerastú samých seba a naberú odvahu. To sú príklady mnohých dejín a nikto tomu nezabráni.

    Kauza Bašternák? Toto sa malo diať

    Do pozornosti dávam aj druhú časť môjho komentára, témou ktorej je spoločnosť traumatizujúca kauza „Bašternák“. Niektorí bojovníci z prostredia zákonodarného zboru alebo verejnosti už priniesli toľko materiálu k tejto kauze, že mala byť pre upokojenie vášní v spoločnosti orgánmi činnými v trestnom konaní okamžite zrealizovaná a podľa spravodlivosti, ktorá by tu mala existovať, aj ukážkovo ukončená. Médiá už popísali k tejto kauze mnoho o tom, čo sa dialo pred policajnou raziou, o odstúpení vyšetrovateľky, o svete plnom kešu a sociálne siete zaplavili takmer všetky časové osi negatívnymi a posmešnými príspevkami, v ktorých by som naozaj nechcel hrať hlavnú úlohu ako niektorí najvyšší ústavní činitelia. Ak sa najvyšší predstaviteľ Finančnej správy, pán Imrecze, vyjadrí v rozhovore pre známy slovenský denník, že podľa neho všetky transakcie vykazujú známky daňového podvodu a táto kauza naozaj otriasla koncom minulého roka slovenskou spoločnosťou, tak teraz poviem, čo sa malo diať, pretože ak toto niekto ignoruje zo štátnych orgánov, mal by byť stíhaný ešte skôr ako hlavný aktér tejto kauzy. Aby občania vedeli, ako by to malo fungovať v skutočne demokratickej a právnej krajine, o ktorej môžeme, bohužiaľ, len snívať, budem sa to snažiť popísať, aby tomu všetci porozumeli.

    V prípade, ak operatívna zložka Kriminálneho úradu Finančnej správy identifikuje a zadokumentuje trestnú činnosť, tak prípad postupuje formou trestného oznámenia vyšetrovateľovi Policajného prezídia, čiže druhej zložke. Ten by mal okamžite vykonať neodkladné a neopakovateľné úkony tak, aby nedošlo k zmareniu trestného stíhania zničením dôkazov. V prípade daňových trestných činov by v okamihu vznesenia obvinenia mal vyšetrovateľ okamžite zaistiť účtovníctvo a iné listinné dôkazy súvisiace s predmetnou trestnou činnosťou. Ďalej by mal vykonať domovú prehliadku a prehliadku firemných a iných priestorov. Mal by ďalej vypočuť svedkov, využiť možnosť nasadenia informačno-technických prostriedkov (takzvaný „odposluch“ alebo ITP) a v prvom rade by mal vypočuť podozrivého.

    Ak je to pravda, že v kauze „Bašternák“ vyšetrovateľka nevypočula podozrivého, nevykonala zaistenie účtovníctva firiem podozrivého, nevykonala domové prehliadky a ani prehliadky iných záujmových priestorov, nevyužila možnosť nasadenia ITP a ako svedkov vypočula iba konateľov firiem, ktoré tvorili podvodný reťazec a ktorí mohli byť v postate spolupáchateľmi trestnej činnosti, tak je to nevysvetliteľné a nepochopiteľné a je to vážna chyba. Ak oznámenie o podozrení zo spáchania trestného činu dostala vyšetrovateľka v decembri 2013 a až v apríli 2014 vykonala výsluchy svedkov a potom až v auguste 2014 uznesením odmietla trestné stíhanie hlavnej osoby v tejto kauze „pretože nie je dôvod na začatie trestného stíhania“, považujem to za druhý chybný krok. Čiže zrátané a podčiarknuté, od prijatia trestného oznámenia po vydanie odmietavého uznesenia ubehlo bez akéhokoľvek aktívneho postupu 9 mesiacov.

    Priestor na odstránenie dôkazov

    Takýto postup kompetentného orgánu je možné vysvetliť iba dvomi spôsobmi. Buď je absolútne nespôsobilý vyšetrovať daňové trestné činy, alebo bol vedome podozrivému poskytnutý dostatočný čas a priestor na odstránenie dôkazov. Nič tretie neexistuje. Z tohto ďalej vyplýva, že nebyť medializácie prípadu a statočných poslancov parlamentu, tak by sa v súčasnosti nič nedialo, žiadna kauza by nebola a celá by bola zametená pod koberec.

    Keď sa rozprávam s mnohými odborníkmi a títo predpokladajú, že súčasné vyšetrovanie bude opäť ukončené negatívne s odôvodnením, že sa nepodarilo zabezpečiť žiadne dôkazy o trestnej činnosti hlavného podozrivého, nájdu sa medzi nimi i optimisti, ktorí si myslia, že dôkazov je dosť a aj ľudí, ktorí nimi disponujú. Pridávam sa k nim a verím, že v blízkej budúcnosti nastane zmena a bude to ukážkové uzavretie prípadu. Bolo by hanbou predstaviteľov tohto štátu a hrubým opovrhovaním slovenského národa, keby bol prípad uzavretý tak, že účtovníctvo je zlikvidované, nový majiteľ firmy je cudzinec bez akéhokoľvek kontaktovania a s výpoveďami svedkov nemožno rátať. Zdôrazňujem vážnosť tejto veci a skutočnosť, že poškodeným bol štát a to znamená my všetci daňoví poplatníci. Ak nie sú prijímané dôkazy, ako sú pomôcky, t. j. výpisy z katastra, bankové výpisy, daňové záznamy a iné, je potrebné urýchlene zjednať nápravu. Ako občan tejto krajiny a určite i mnohí ďalší, ktorí tu žijú a chcú žiť naďalej, sa neuspokojím s tým, aby bol tento prípad uzatvorený „in dubio pre reo“ (v pochybnostiach v prospech obvineného).

    Autor: Juraj Zábojník

    Juraj Zábojník je odborník v oblasti bezpečnostnej politiky, plukovník v zálohe, ktorý svoju hodnosť dosiahol postupne počas rokov odpracovaných v Policajnom zbore od tej najnižšej, t. j. strážny, strážmajster, nadstrážmajster, práporčícke, všetky nižšie a vyššie dôstojnícke hodnosti až po plukovníka, a riadil Úrad ochrany ústavných činiteľov SR, v ktorom prešiel v priebehu rokov postupne všetkými funkciami od radového pracovníka až po riaditeľa.
    - Reklama -