Baránek v tom má jasno. SNS má pred sebou radikálne rozhodnutie. Čaká KDH budúci rok definitívny úpadok?

    0
    Ján Baránek (Autor: Reprofoto: Teraz.sk)

    Dve koaličné strany chcú zmenu v župných voľbách. Je tento krok úprimnou snahou o zvýšenie voličskej účasti na voľbách a dosiahnutie šetrnosti alebo je to politický kalkul?

    Predĺženie najbližšieho funkčného obdobia a následné zlúčenie župných volieb s komunálnymi by som ešte bral. Čo ma vyrušuje oveľa viac, je jednokolová voľba županov. Netvrdím, že je to nedemokratické. Ale pre priamu demokraciu je lepšie, keby zostala dvojkolová voľba ako v prípade prezidenta. Kandidáti, ktorí neprejdú do druhého kola, majú ešte stále šancu podporiť niekoho, o kom si myslia, že by mal byť podporený a posunú túto informáciu svojim voličom. Voliči majú ešte jednu šancu prerozdeliť svoje hlasy.

    Váš názor na podstatu myšlienky zlúčiť komunálne a župné voľby do jedného dňa?

    Toto mi neprekáža. Teraz by bolo jedno päťročné funkčné obdobie. Ľudia by boli s tým stotožnení, vedeli by, že idú voliť človeka na päť rokov. Samozrejme, muselo by sa to právne ošetriť, ale v tomto by som problém nevidel.

    Zvýšilo by to volebnú účasť?

    Myslím si, že áno. Nastal by tam, ak nie synergický, tak minimálne istý kumulatívny efekt.

    Na jednej strane navrhovatelia argumentujú, že „účasť na druhom kole volieb býva veľmi nízka, a preto ani voľby v tomto prípade nie sú úplným odrazom vôle voličov“. Na druhej strane, prezidentské voľby ukázali, že v druhom kole môže uspieť iný kandidát ako v prvom, kandidát, ktorý má väčšinovú vôľu verejnosti. Váš pohľad na túto dvojsečnosť?

    To som už naznačil, Kiska naposledy takto vyhral prezidentské voľby. Z uhla pohľadu priamej demokracie je to účinnejší nástroj ako jednokolová voľba. Čo sa týka účasti, tak aj to signalizuje vôľu voliča, keď nejde voliť, aj tým niečo ukazuje. Sú krajiny, kde sú povinné voľby, my touto cestou nejdeme, potom to už naozaj treba nechať na voliča. Nedá sa argumentovať tým, že nižšia, vyššia účasť, lebo o dve volebné obdobia môže byť účasť oveľa vyššia, keďže my dopredu nevieme, čo sa stane. Tu ide o to, ako je nastavený systém.

    Čo signalizuje to, že pod tento návrh sa nepodpísali poslanci SNS?

    Oni zrejme majú problém so zrušením dvoch kôl. Čo sa týka Smeru, tomu, samozrejme, viac vyhovuje jednokolová voľba. V prvom kole je viac kandidátov, sú roztrieštení a kandidát Smeru má väčšiu šancu. Potom je možnosť, že sa spoja proti nemu v druhom kole. Tam to chápem a pri SNS zas chápem opak.

    Ako by ste sa teda zachovali pri schvaľovaní tohto zákona na mieste „národniarov“?

    Ja by som to na ich mieste nepodporil. Nevidím dôvod, prečo by to mali podporovať a prečo by mali takýmto spôsobom nahrávať Smeru. Oni sú konkurenti, aj keď sú v jednej koalícii.

    Z toho vyplýva, že koalícia by mohla mať problém s presadením tohto zákona.

    Áno, ak to SNS nepodporí, tak určite.

    Voľby do VÚC sú najbližšie voľby, ktoré Slovensko čakajú. Uskutočnia sa na jeseň budúceho roka. Čo bude ich hlavným odkazom?

    Odkazov môže byť viac. Myslím si, že ten primárny bude o predvádzaní sily medzi Smerom a SNS, o nejakom vymedzovaní si prostredia. A do istej miery to, samozrejme, bude aj o neparlamentnej strane KDH, či potvrdí, že patrí do parlamentu, a že je to silná celoslovenská strana, alebo sa naopak potvrdí úpadok KDH.

    - Reklama -