Báranek: Zadržanie podozrivých v prípade vraždy Kuciaka? Považovať to iba za politický úspech by bolo hyenizmom. Boli by sme na tom rovnako, keby vládol Fico

    0
    Politický analytik Ján Baránek (Autor: Facebook, Slovak Political Watchdog - strážny pes na politikov)

    Ako by ste zhodnotili Petra Pellegriniho ako predsedu vlády?

    Mám pocit, že sa snaží o istú mieru autonómie, ale určite nie je taká, akú by chcel mať. Má to za následok viacero faktorov. Jedným je to, že predsedom vládnej strany nie je premiér, ale expremiér. Ide o podobnú situáciu ako v prípade Radičovej vlády.

    Ďalším faktorom je, že rozhodnutia prijíma koaličná rada, ktorej závermi sa Pellegrini musí riadiť napriek tomu, že nemá oporu v zákone. A to z dôvodu, že momentálne máme koaličnú vládu.

    Treťou vecou, ktorá mu bráni v autonómii, je samotná sila jeho postavenia v Smere, ktorú dnes nevieme odhadnúť. Čo vieme povedať, je, že v strane sa nachádzajú prúdy „konzervatívnych ľudí“ okolo Fica, Kaliňáka a im podobným, a mladšej generácie politikov, ako je Kažimír a Pellegrini a tak ďalej. Momentálne neviem odhadnúť silu toho druhého prúdu, ktorý je okolo súčasného premiéra.  

    Rovnako nevieme povedať ani to, či existuje nejaká dohoda, že sa dovládne tak, ako je to teraz. Toto všetko sú veci, o ktorých nič nevieme. Ak by som to mal v jednoduchosti pomenovať, tak Pellegrini ničím zásadným neprekvapil. Keby sme si však porovnali jeho a bývalého premiéra Fica, tak má omnoho vyššiu štábnu kultúru, najmä v oblasti komunikácie.

    Prednedávnom bilancoval, že už je polroka premiérom. Pochválil sa zvyšovaním platov štátnych zamestnancov, bojom proti korupcii, zvyšovaním minimálnej mzdy a podobne. Má podľa vás vláda dobré výsledky?

    Ako v čom. Na Slovensku máme historicky najnižšiu nezamestnanosť, čo je, samozrejme, dobré. V poriadku je aj zvyšovanie minimálnej mzdy a platov. Boj proti korupcii nikto nechváli z dôvodu, že mediálne kauzičky, ktoré tu raz za čas prasknú, sú iba povrchom obrovského ukrytého ľadovca. Určite nemôžem povedať, že by sa na Slovensku počas Pellegriniho vlády znížila miera korupcie. Treba však dodať, že nejde o jeho chybu. Pol roka by bol na to veľmi krátky čas a treba nielen vymeniť vládnuce strany, ale urobiť systémové opatrenia. Boj proti korupcii je iba lacné posolstvo na voličov.

    Z úst mnohých politikov, ale aj aktivistov z iniciatívy Za slušné Slovensko bolo počuť, že v skutočnosti nejde o Pellegriniho vládu, ale štvrtú vládu Roberta Fica. Ako to vnímate vy?

    Ja som to už prakticky naznačil aj v predchádzajúcich odpovediach. Do istej miery to je pravda, napriek tomu si myslím, že istú formu autonómie Pellegrini má. Fico mu ju do určitej miery musí nechať, pretože nepotrebuje zásadný otvorenejší konflikt v strane ako v prípade rezignácie bývalého ministra kultúry Mareka Maďariča. Myslím si, že ide o vládnutie, kde sú z jednej aj druhej strany určité ústupky.

    Netvrdil by som, že ide do väčšej miery o štvrtú Ficovu vládu. Politici, ale aj aktivisti z iniciatívy majú pravdu v tom, že Pellegrini nerieši oligarchický systém, ktorý tu máme. Tam nestačí iba zmena premiéra. Nechcem sa nikoho zastávať, ale súčasný premiér to nevie vyriešiť. Treba systémové a legislatívne zmeny na to, aby sa riešil oligarchicko-korupčný systém. Korupcia si dnes žije vlastným životom bez ohľadu na vedomie alebo nevedomie ktoréhokoľvek premiéra.

    Už viackrát to vyzeralo, že vláda padne pre spory koaličných partnerov. Posledná kvázikríza prišla, keď sa Béla Bugár vyjadril, že ak by slovenské štátne orgány boli priamo zapojené do únosu Vietnamca, tak by odišli z koalície. Jeho slová skritizoval predseda NR SR Andrej Danko. Nakoniec sa koalícii vždy podarilo spory urovnať. Myslíte si, že vydrží vláda v tejto koaličnej zostave do konca?

    Tam je dôležitá jedna vec. A to, že pre Smer by bolo výhodné, ak by boli predčasné voľby. To je jasné z dôvodu, že by tým poskytli menej času novovzniknutým stranám a hlavne Kiskovi a jeho projektu. Pokiaľ by predčasné voľby boli v rovnakom alebo podobnom termíne ako prezidentské, tak Kiska by logicky nemohol vstúpiť do žiadnej politickej strany. Druhá vec sú skryté záujmy finančných skupín a oligarchov a iné záujmy koaličných partnerov. Tam sa nám to bije a vyzerá to tak, že práve druhá skupina vyhráva. A najmä z dôvodu, že Smer by potreboval veľmi rázny dôvod na to, aby vyvolal predčasné voľby. Muselo by však ísť o dôvod, kde by oni neboli vinníkom. A to preto, že ak by urobili ´prúser´ a následne vyhlásili predčasné voľby, tak by to pre Smer znamenalo katastrofu. Mám pocit, že v terajšej situácii to nie je úplne možné. Aby som to vysvetlil, hovorím o situácii, keď na Slovensku každý na každého niečo nájde.

    Podľa môjho názoru by Smeru padlo vhod, ak by boli predčasné voľby, a to najmä z dôvodu, ktoré som uviedol na začiatku otázky, ale momentálne ich šancu nevidím vysoko.

    Údajne prebieha konflikt medzi Ficovým krídlom a Pellegriniho skupinou, tzv. V4, ktorej súčasťou má byť Žiga, Glváč, Kažimír. Je to podľa vás pravda, že by sa v Smere mohol vyskytnúť vnútrostranícky konflikt?

    Nejde o viditeľný konflikt, určite môžeme hovoriť o vnútrostraníckom pnutí. Nedá sa povedať, kedy prerastie do otvoreného konfliktu, ide doslova o otázku náhodnej udalosti. Myslím si, že je veľmi pravdepodobné, že niečo také v Smere existuje. V prípade „V4“ nejde o platformu, lebo sa oficiálne nezadefinovali, ale povedzme, že ide o hodnotovo-názorovú skupinu.

    A je samozrejmé, že v tomto pnutí má navrch práve Robert Fico. To aj vidíme.

    Aká bude budúcnosť Roberta Fica? Môžeme si predstaviť, že by zložil štvrtú vládu alebo sa bude chcieť dostať na ústavný súd?

    Toto nie je otázka pre politického analytika, ale pre veštca. Budúcnosť môže všeličo priniesť. Ale ak by som bol Robertom Ficom, tak by som určite išiel na ústavný súd a odišiel tak z politiky. Okolnosti mu to ale zatiaľ nedovoľujú. To, čo sa stalo na jar tohto roku, mu prakticky zamedzilo jeho možné uchádzanie sa o danú funkciu. Hovorím o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a všetky veci či kauzy, ktoré sa stali potom. To však nevylučuje, že v budúcnosti niečo také spraví. Samozrejme, najprv si budeme musieť počkať, ako skončia marcové prezidentské voľby a či naozaj nebudú predčasné parlamentné. Rovnako aj na to, či nevyplávajú na povrch ďalšie kauzy. Toto všetko sú veci, ktoré limitujú rozhodovanie Roberta Fica.

    Ako by ste počas Pellegriniho vlády zhodnotili prácu opozície?

    Časť opozície sa správa vyslovene racionálne a kritizujú, čo majú. Chvalabohu, upustili od takých nezmyslov, ako sú účty na Belize vládnych politikov, pretože ich tvrdenia sa následne nedali dokázať. To treba kvitovať. Možno to je aj tým, že súčasný premiér sa správa racionálnejšie a menej emotívne ako jeho stranícky predchodca. Myslím si, že štábna politická kultúra je lepšia ako v minulosti. A  to aj zo strany opozície, pretože napádajú isté veci, ktoré vláda robí. Nehovorím o povinnej jazde korupcii, ale aj ich programové a ideové návrhy, ako sú napríklad obedy zadarmo. A to robí kvalifikovane. Rovnako vidíme aj viac odborných súbojov na rozdiel od emotívnych, na ktorých sa podieľali obe strany. Aj vec okolo účtov na Belize nebolo nič iné, len emotívno-mediálna vojna. Dnes sa opozícia posunula k lepšiemu, čo pre ňu môže byť väčším prínosom do budúcna.

    Za šesť mesiacov musel premiér čeliť aj rôznym nepríjemnostiam, najmä na začiatku, keď sa hľadal nový minister vnútra, pričom sa chvíľu musel danej úlohy zhostiť. Rovnako vyriešil aj požiadavku verejnosti o odchode Tibora Gašpara z postu policajného prezidenta. Dnes polícia zverejnila info o posune vyšetrovania v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Zadržali osem podozrivých v obci Kolárovo. Vypovedá to o tom, že sa Pellegriniho vláda snaží bojovať proti korupcii, nepotizmu a organizovanému zločinu?

    To sa nedá tak povedať. Konkrétne dnešok vypovedá o tom, že polícia pracuje. Po tom všetkom, čo sa tu stalo, jej ani nič iné neostávalo, len pracovať na sto percent bez vonkajšieho zasahovania do vyšetrovania. Podľa môjho názoru by sa rovnaká situácia udiala, aj ak by Fico bol premiérom. Ten výsledok by bol proste rovnaký. Nehovoril by som o tom, že ide o Pellegriniho úspech, ale v prvom rade vyšetrovateľov. Tá informácia je možno dobrá v tom, že aj právny zástupca rodiny Jána Kuciaka Daniel Lipšic o polícii a vyšetrovateľoch hovoril v pozitívnom zmysle slova.  

    Viete, nejde o konkrétnu zásluhu premiéra. Išlo by o ňu v prípade, že by sme mali informáciu, že premiér nejakým spôsobom eliminuje tlaky oligarchov na vyšetrovateľov vraždy. Ale takéto informácie nemáme. Myslím si, že ak by aj k niečomu takému prišlo, tak by to bolo pre dotyčného samovraždou. Čiže dnešok by sa skončil rovnako aj v prípade, že by bol Fico premiérom.

    AK by sme sa však na veci pozreli vo všeobecnosti, tak  napríklad vieme, že Národná kriminálna agentúra pravidelne zasahuje proti organizovanému zločinu. Toto sa však rovnako dialo aj za čias, keď bol Fico premiérom. Zásadným prelomom v Pellegriniho vláde bolo zatknutie Mariána Kočnera, no ešte nie je právoplatne odsúdený, iba vo vyšetrovacej väzbe, takže ho musíme brať ako nevinného. Ale rovnako nemôžeme pripísať zásluhy Pellegrinimu za to, že Kočner je vo vyšetrovacej väzbe a teda, že ide proti oligarchom.  

    V prípade, že ide o skutočných vrahov, čo by to politicky znamenalo pre koaličné strany?

    V prvom rade by to Smer prezentoval ako svoj úspech. Samozrejme, do istej miery aj oprávnene, pretože majú ministerstvo vnútra. Najmä by to znamenalo, že policajné a vyšetrovacie orgány a rovnako aj prokuratúra pracujú. Napríklad generálny prokurátor Jaromír Čiznár by mohol uviesť, že dodržal sľub, ktorý dal na začiatku. A teda, že nedovolí žiadne ovplyvňovanie vyšetrovania a na jeho priebeh v kauze dohliadne.

    Takéto veci sa ale nedajú jednoznačne považovať za politický úspech. To by bol hyenizmus. To sa dá brať iba ako potvrdenie toho, že ak sa chce, tak polícia vie pracovať. Vrátane prokuratúry a vyšetrovacích orgánov.

    Na druhej strane ale od začiatku prevalenia kauzy to opozícia dosť spolitizovala. Čo by to teda znamenalo pre nich?

    Momentálne nie je možné odpovedať na túto otázku. Totiž ešte nevieme, či ide o skutočných páchateľov. Čo však je najpodstatnejšie, nevieme o tom, kto bol objednávateľom vraždy. Ak sa dozvieme túto skutočnosť, tak môžeme hodnotiť aj to, či počínanie politických strán bolo relevantné alebo irelevantné.

    Čo by znamenalo pre opozíciu a koalíciu, ak by vyšlo na povrch, že nešlo o skutočných vrahov? Respektíve pre prezidenta Kisku?

    Neznamenalo by to nič. Išlo by iba o falošnú stopu. To sa vo vyšetrovaní, samozrejme, stane, že podozrivý, ktorého zadržia, nie je skutočný páchateľ. Pre nikoho by to nič neznamenalo, teda ani pre koalíciu, opozíciu ani pre prezidenta Kisku. Bol by to iba ďalší smer vo vyšetrovaní, ktorý by sa následne ukázal ako slepá ulička. Vo vyšetrovaní sa to prosto stáva a nedá sa to vylúčiť.

    - Reklama -