Baránek: Osobne by som sa na mieste Andreja Kisku opätovne uchádzal o post hlavy štátu

    0
    Politický analytik Ján Baránek (Autor: Facebook, Slovak Political Watchdog - strážny pes na politikov)

    V piatok 16. novembra sa konal ďalší protest iniciatívy Za slušné Slovensko, ktorý robili na základe ich vypočúvania vyšetrovateľom NAKA. Ako ho hodnotíte?

    K piatkovému protestu mám viacero postrehov. Ako sa následne zistilo, podnet na organizátorov protestov podal blízky priateľ opozičného poslanca za SaS Jozefa Rajtára, čiže nešlo o iniciatívu vládnej koalície. Samozrejme, ak niekto podal trestné oznámenie, tak sa ním polícia musí zaoberať, ale ide o to, do akej miery vyšetrovali relevantné veci.

    Pozrime sa na samotnú kritiku policajného prezidenta Milana Lučanského smerom k NAKA  a samotnému vyšetrovaniu, z ktorej mi vyplýva, že polícia by si mala urobiť poriadky aj vo vlastných radoch. A to z dôvodu, aby zbytočne nevznikali takéto rozporuplné informácie a reakcie.

    Organizátori, samozrejme, vyšetrovanie využili ako podnet na organizovanie demonštrácie, aj keď to je do istej miery pritiahnuté za vlasy. A to vzhľadom na to, čo som povedal. Z toho dôvodu nemôžeme tento protest porovnávať s tými, ktoré boli na jar. Vtedy išlo o hnev kvôli dvojnásobnej vražde novinára a jeho snúbenice a pomerom v tejto krajine.

    Bol podľa vás potrebný?

    Všetko závisí od toho, či organizátori mali informáciu, kto dané oznámenie podal. Je možné, že mali protestovať proti niekomu inému, čo však neviem vyhodnotiť, lebo nevieme, kedy sa dostali k danej informácii. Ak ale išlo o protestovanie proti vyšetrovaniu, tak adresát protestov je momentálne niekde inde.

    Ako reagujete na fakt, že na organizátorov protestov bolo podané trestné oznámenie, ktoré ich obviňuje, že organizovali štátny prevrat a platí ich finančník George Soros? Je to podľa vás v poriadku alebo nie?

    Podľa môjho názoru to je celé pritiahnuté za vlasy, pretože v ústave máme dané právo zhromažďovať sa. Na druhej strane ale nehovorí o financovaní takýchto protestov. Aj keby sa nakoniec ukázalo, že ich financoval George Soros, nemohlo by byť voči nim trestné obvinenie. Všetko by záviselo od toho, ako sa k peniazom dostali – ak legálnou cestou, tak môžeme tvrdiť, že to politicky nie je v poriadku, ale neporušili by tým žiadny zákon. S tým sa nedá nič robiť, iba to akceptovať.

    Potom to ale treba riešiť niekde inde – konkrétne tam, kde sa peniaze prerozdeľujú. A teda, na aký účel sa využijú, lebo si nemyslím, že organizátori z iniciatívy Za slušné Slovensko sú jediní, kto rozhoduje o daných peniazoch. Toto platí iba za predpokladu, že išlo o peniaze od Sorosa. Ak sa to nepotvrdí, tak sa nemáme o čom rozprávať.

    Ako by ste zhodnotili slová Roberta Fica v jeho rozhovore pre český týždenník Echo, v ktorom uviedol, že vie, že ich platí Soros a všetko vyjde na povrch v správny čas? Prečo tvrdí, že sú na jeho slová dôkazy, ale doteraz o nich nikto nevie?

    Neviem posúdiť, či sa priznal k tomu, že má informácie, s kým a kde sa stretávali, lebo sa cíti v ohrození, alebo ide čisto o deklaratívno-rečnícku rovinu. A to v zmysle, že slovo “viem” sa dá pochopiť, že má spravodajské informácie, alebo že má informácie iba z výpovedí náhodných svedkov a podobne. Treba túto otázku adresovať Robertovi Ficovi, aby odpovedal, odkiaľ dané informácie má.

    Je ale samozrejmé, že to nepovie. Nedajú sa z toho vyvodzovať trestno-právne postihy. Pretože môže ísť o podobnú situáciu, ako keď manžel-paranoik povie manželke, že on veľmi dobre vie, s kým sa stretáva. A pritom môže ísť iba o klebetu, ale aj to, že si manžel-paranoik najal súkromného detektíva. Samozrejme, zneužitie sledovacích prostriedkov sa nedá vylúčiť, ale na základe slov, ktoré povedal Robert Fico, sa nedá ani potvrdiť.

    Jaroslav Paška za SNS sa vyjadril, že mu na protestoch chýbalo poďakovanie za prácu polície. Rovnako uviedol, že ak chcú organizátori ovplyvňovať veci verejné, mali by vstúpiť do politiky. Súhlasíte s jeho slovami?

    Viac-menej áno, z dôvodu, že ak politické požiadavky dlhšie pretrvávajú, tak by mali vyústiť do politickej aktivity a nemali by zamrznúť na námestiach. Istá časť politických požiadaviek dokonca bola splnená. Myslím si, že vyšetrovatelia v prípade vraždy naozaj robia maximum a zatiaľ sme nezaregistrovali, že by sa manipulovalo s vyšetrovaním. Vzhľadom na úniky informácií zo spisu si myslím, že ak by aj nejaká manipulácia bola, tak by sa už dávno riešila.

    Ak by sa organizátori poďakovali policajtom za ich prácu, tak by ich to povzbudilo v ďalšom vyšetrovaní a snahe. V rámci boja s politickým mainstreamom by si aj organizátori mohli uvedomiť isté súvislosti. Napríklad aj to, že aj medzi vyšetrovateľmi sa nachádzajú ľudia, ktorí si uvedomujú mieru korupcie na Slovensku, rovnako aj obludnosť vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, pričom chcú tento čin došetriť. A poďakovanie za ich doterajšiu prácu by ich určite ďalej motivovalo.

    Dnes vyšiel prieskum, ktorý poukazuje na to, že Miroslava Lajčáka by volila tretina opýtaných. Nasledoval by Robert Mistrík s takmer 20-percentným rozdielom. Ako hodnotíte tento výsledok?

    Lajčák stále nepovedal, či bude kandidovať alebo nie, z toho dôvodu to je ťažké hodnotiť. Zatiaľ ale ide skôr o želanie Smeru ako jeho osobné, a pokiaľ by ho výsledky v jeho rozhodovaní mali povzbudiť, tak by sa to zrejme podarilo, pretože má u ľudí vysokú podporu. Stále je však na mieste otázka, či chce kandidovať, a ak áno, či chce kandidovať za Smer. Tlaky na jeho osobu v tomto smere sú od predstaviteľov strany určite silné. Ide o dobré číslo, ale pokiaľ sa on sám nerozhodne, tak je zbytočné.

    Pokiaľ však v takomto prieskume je Miroslav Lajčák, ktorý nepotvrdil svoju kandidatúru, tak by mal do neho byť zaradený aj Andrej Kiska. Ten rovnako nepotvrdil, ale ani nevyvrátil svoju kandidatúru. Prieskum postavený bez Andreja Kisku nedáva úplnú informáciu, ako Lajčák v tejto otázke stojí a ako sú na tom ostatní. A to dosť obmedzuje výpovednú hodnotu  prieskumu.

    V súvislosti s Miroslavom Lajčákom sa stále viac rozoberá globálny pakt. Kým šéf rezortu diplomacie je za neho, predseda Smeru Robert Fico je proti nemu. Môže nastať ďalší konflikt v najsilnejšej strane?

    Podľa môjho názoru o tom bude nakoniec hlasovať parlament. Robert Fico viac-menej tvrdí, že z časti ide aj o Lajčákovo dielo, pretože sa podieľal na jeho tvorení. Lajčák na jednej strane tvrdí, že globálny pakt nás k ničomu nezaväzuje, jeho oponenti na druhej strane tvrdia, že v ňom je 86-krát uvedené slovo záväzok. Ja som to narátal približne rovnako. Väčšinou sa však zverejňujú pasáže, ktoré slúžia na potvrdenie vyjadrení odporcov alebo zástancov paktu. 

    Máme po komunálnych voľbách a v tomto čase sa mal prezident Andrej Kiska vyjadriť k svojej ďalšej politickej budúcnosti, no odložil to. Čo jeho rozhodnutie môže znamenať? Je možné, že stále rozmýšľa nad kandidatúrou do prezidentských volieb?

    Poslednú informáciu, ktorú mám s politickou budúcnosťou Andreja Kisku, je, že kandidatúru zvažuje. Osobne by som sa na mieste Andreja Kisku opätovne uchádzal o post hlavy štátu, ak chce ostať činný vo verejnom živote. On síce naznačil, že by išiel do parlamentnej politiky, ale týmto vyjadrením stratil všetkých spojencov v opozícii.

    A to z dôvodu, že by sa automaticky stal ich konkurentom a predvolebný súboj by sa niesol aj v tom duchu. Všetko pozitívne, čo na jeho adresu povedali, by zrazu bolo minulosťou a tým pádom by nielen Smer, ale aj opozičné strany hľadali v predvolebnom súboji špinu na jeho adresu. V tomto smere by stratil pozitívne vnímanie, ktoré má od časti opozície a ich voličov.

    Čo toto čakanie znamená pre opozíciu?

    Určite táto situácia pre nich nie je dobrá, lebo nevedia, na čom sú. Tým pádom si nevedia prispôsobiť stratégiu. Ak by Andrej Kiska v decembri oznámil, že vstupuje do niektorej strany, tak by určite uľahčil opozícii vytvoriť vhodnú stratégiu a tým pádom by im presne ukázal terč. Kým to neurobí, tak ich dáva do strategickej nevýhody.

     

    - Reklama -