Banskobystrický kandidát na župana Mičev predstavil svoj program s názvom Von z izolácie. Toto reálne trápi občanov, hovorí

    0
    Stanislav Mičev (Autor: TASR)

    “Náš program Von z izolácie, do ktorej sme sa dostali po posledných voľbách, je odpoveďou na to, čo reálne trápi občanov BBSK. Ako kandidát na župana chápem, že župa nedokáže vyriešiť všetky problémy sama. Dokáže však koordinovať, motivovať, iniciovať a vytvárať priestor pre spoluprácu. Náš plán je zapojiť štát, obce, školy, zamestnávateľov i neziskový sektor, aby sme spoločne zabrali pri obnove kraja,” zdôraznil Mičev.

    V prvom roku by sa chcel okrem eliminovania nedostatkov v zanedbaných štandardných kompetenciách, ako vzdelávanie, cesty či sociálna infraštruktúra, zamerať na najpálčivejšie problémy kraja, naštartovať procesy, ktoré ho dostanú z izolácie. Jedným z nich je dvojrýchlostný kraj a fond regionálneho rozvoja.

    “Rozdielny vývoj medzi severom a juhom je už dramatický. Tento stav musíme raz a navždy ukončiť. Južné okresy nemôžu naďalej fungovať na okraji záujmu. Pripravili sme špeciálny program pre ich rozvoj. V prvom rade tam bude mať sídlo zástupca predsedu BBSK, ktorý bude mať na starosti päť južných okresov. Bude mať k dispozícii regionálne oddelenie, ktorého cieľom bude rozvoj juhu. Nemôže sa stať, že pravá ruka nebude vedieť, čo robí ľavá. Vytvoríme koordinačný orgán rozvoja juhu Slovenska tak, aby v ňom boli zastúpení zamestnávatelia, zástupcovia obcí, vládnych orgánov a župní úradníci,” priblížil Mičev.

    Úrad pod jeho vedením by koordinoval rozvoj celej oblasti, pripravoval nové rozvojové spoločné projekty, hlavne v oblasti poľnohospodárstva, vidieckej turistiky a prioritou by bolo tiež zapojenie do cezhraničnej spolupráce.

    “Vytvoríme samostatnú Komisiu Zastupiteľstva BBSK pre koordináciu rozvoja juhu z poslancov južných okresov. Tí by v spolupráci so starostami rozhodovali o prerozdeľovaní podpory BBSK. Preto zriadime Fond regionálneho rozvoja pre rozvoj týchto okresov, v prvom roku vo výške päť percent celkového rozpočtu župy. Každoročne by sa navyšoval o jedno percento až do výšky desať percent rozpočtu. Každý okres po dohode so starostami by si mohol zvoliť, ako využije peniaze na rozvojové projekty,” prezentoval Mičev.

    Za odbornú kvalitu programu zodpovedajú odborníci v jednotlivých oblastiach, sú medzi nimi napríklad Peter Rusnák, supervízor pre regionálny rozvoj, Martin Baník pre otvorenú verejnú správu, Jana Orlická pre kultúru a kreatívny priemysel či Jaroslav Demian zo strany Smer-SD pre fiškálnu politiku.

    O post predsedu BBSK sa uchádzajú 17 kandidáti. Sú nimi Stanislav Mičev (nezávislý), Ivan Saktor (nezávislý), Alena Pivovarčiová (Nový Parlament), Ján Lunter (nezávislý), Miroslav Gálik (Národ a spravodlivosť), Michal Kantor (Strana zelených Slovenska), Vojtech Kökény (Strana rómskej koalície), Martin Juhaniak (nezávislý), Jozef Šimko (nezávislý), Viliam Baňák (Jednota ľavicová strana Slovenska), Pavel Greksa (nezávislý), Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku), Zdenek Očovan (Politická strana NAJ), Igor Kašper (nezávislý), Martin Klus (SaS, OĽANO, NOVA, KDH, OKS), Milan Urbáni (SMS) a Marian Kotleba (Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko).

    - Reklama -