Banská Bystrica má za sebou nočnú generálku vojenskej prehliadky

    0
    Banská Bystrica: Na nočný nácvik slávnostnej vojenskej prehliadky Ozbrojených síl SR sa do mesta prišli pozrieť stovky obyvateľov. (Autor: TASR)

    “Na generálnom nácviku sa aktuálne zúčastňuje 1843 vojakov, 192 kusov techniky a ďalších minimálne 300 ľudí je v zabezpečovacích zmenách a podporných úlohách,” konštatoval náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko.

    Ukončenie nácviku predpokladá okolo piatej hodiny stredajšieho rána. Vojská sú podľa jeho slov pripravené a s prípravou vojenskej prehliadky je zatiaľ spokojný.

    Ako Zmeko pre médiá uviedol, túto úlohu dostali v januári, nácviky po jednotlivých útvaroch sa začali vo februári, nasledovali sústredenia na Lešti a v Sliači. Vojenská prehliadka je zabezpečená bez toho, aby to malo vplyv na plnenie hlavných úloh OS SR, ako ochrana vzdušného priestoru, letecká pátracia záchranná služba, pohotovostné jednotky a pod.

    Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) zdôraznil, že nejde o žiadnu demonštráciu vojenskej sily. OS SR chcú takto počas osláv 75. výročia SNP poďakovať tým, ktorí položili životy za našu slobodu, mier a demokraciu, vzdať úctu bojovníkom v SNP. Zároveň to vníma ako príležitosť ukázať občanom, ako postupuje modernizácia OS SR, keďže na vojenskej prehliadke predvedú to najlepšie, čo majú a s čím zabezpečujú bezpečnosť krajiny a občanov.

    Na slávnostnej vojenskej prehliadke v Banskej Bystrici, ktorá sa 29. augusta začne o 15.00 h, budú profesionálni vojaci rozdelení v 35 pochodových zostavách. OS SR predstavia viac ako 200 kusov bojovej techniky vrátane 15 kusov leteckej. Bude to široká škála bojovej techniky pozemných, vzdušných, špeciálnych síl, Vojenskej polície a ďalších. Naposledy sa vojenská prehliadka u nás konala pred viac ako 10 rokmi.

     

    - Reklama -