Banksyho opice v parlamente vydražili za rekordnú sumu

    0
    Zamestnankyňa aukčnej siene Sotheby sa pozerá na jedno z najznámejších diel slávneho tajomného tvorcu Banksyho - olejomaľbu, na ktorej je zachytené zasadnutie britského parlamentu, kde namiesto ľudí rokujú šimpanzy 27. septembra 2019. (Autor: TASR)

    Ako uviedla aukčná spoločnosť Sotheby's, počas 13-minútovej dražby sa cena za Banksyho obraz z roku 2009 s názvom Devolved Parliament (decentralizovaný parlament) prudko zvyšovala.

    Aukčný dom hodnotu diela odhadoval na 1,5 – 2 milióny libier.

    Suma, ktorú zaplatil anonymný kupec, je najvyššia, za akú bolo doposiaľ Banksyho dielo predané. Banksy sa tak stal jedným z najdrahších umelcov na svete.

    Na aktuálnosti získal tento satirický obraz v posledných týždňoch najmä pre vášnivé debaty o odchode Británie z Európskej únie, ktoré vedie v parlamente premiér Boris Johnson.

    “To, čo sme videli v Dolnej snemovni počas uplynulých týždňov a mesiacov, sa stalo každodennou telenovelou,” povedal Alex Branczik z aukčného domu Sotheby's.

    Banksy podľa neho v tomto diele zobrazil úpadok najstaršej parlamentnej demokracie na svete, ktorá sa vracia ku “kmeňovému, animálnemu správaniu”.

    Obraz bol opätovne vystavený v marci tohto roku v umeleckom múzeu v Banksyho rodnom meste Bristol.

    Pôvodný termín brexitu bol totiž stanovený na 29. marec a obraz bol narážkou práve na aktuálne udalosti v britskej politike.

    Pri tejto príležitosti bolo dielo s pôvodným názvom Question Time (Hodina otázok) premenované na Devolved Parliament.

    Prvotný názov diela odkazoval na každotýždennú hodinu otázok a odpovedí premiéra v britskom parlamente.

    Proces tzv. “devolúcie” sa zase pôvodne vzťahuje na regionálne parlamenty v Škótsku a vo Walese, ktoré získali v minulosti silné právomoci na základe financií londýnskeho parlamentu.

    Výraz “devolúcia” je možné chápať aj ako protiklad k evolúcii, komentoval Die Zeit.

    - Reklama -