Bankovku, ktorú väčšina Slovákov naživo ani nevidela, stiahnu z obehu. Vraj slúžila podsvetiu

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)
    K úplnému stiahnutiu platidla najvyššej hodnoty pristúpi ECB o dva roky. Presne v tom čase totiž pôjde do obehu nová séria 100- a 200-eurových bankoviek. Dôvod na stiahnutie päťstovky z obehu je pritom jednoduchý. Eurá najvyššej nominálnej hodnoty totiž podľa ECB používali kriminálnici, pretože šetrili miesto. 
     
    Rozhodnutie úplne zastaviť výrobu a zrušiť 500-eurovku padlo tento týždeň na rokovaniach vo Frankfurte. „Brali sme do úvahy obavy z toho, že bankovky sú zneužívané na nelegálne aktivity,“ uviedol po rokovaniach prezident ECB Mario Draghi. 
     
    Podľa amerického spravodajského portálu Business Insider používali bankovku s najvyššou hodnotou na financovanie svojich aktivít aj teroristi, mafia či drogové kartely a ďalšie kriminálne organizácie. 
     
    Dôvod, prečo 500-eurovú bankovku tak veľmi radi používajú práve členovia podsvetia, je pritom veľmi jednoduchý. Peniaze s takou vysokou hodnotou šetria miesto a nevážia tak veľa ako napríklad doláre či libry v rovnakej hodnote. Je potom ľahšie pašovať veľké sumy peňazí utŕžené napríklad z nelegálneho predaja narkotík, zbraní či pašovania iného tovaru. 
     
    Len pre vašu predstavu, milión eur v 500-eurových bankovkách váži len o niečo viac ako dva kilogramy. Pritom rovnaká suma v 50-librových bankovkách, ktoré sú najvyššou nominálnou hodnotou britskej meny, by vážila vyše 24 kilogramov, čo je viac ako desaťnásobok váhy v 500-eurovkách. 
     
    - Reklama -