Bangladéš vyhlásil dvojdňový štátny smútok. Premiérka vyzvala ľudí, aby sa spojili

    0
    Bangladéšska premiérka Hasína Vadžídová. (Autor: TASR)

    Premiérka Hasína Vadžídová uviedla, že dňami štátneho smútku budú nedeľa a pondelok. Vo svojom vyhlásení, ktoré odvysielala bangladéšska televízia, Vadžídová vyzvala občanov krajiny, aby sa spojili a zapojili sa do boja proti terorizmu. Medzičasom dnes Taliansko, India a Japonsko potvrdili, že medzi obeťami rukojemníckej drámy v Dháke sú aj ich občania: siedmi Japonci, deviati Taliani a jedna Indka. 

    Smrť svojho občana v útoku v Dháke oznámili dnes aj Spojené štáty. Ako uviedol hovorca Bieleho domu Josh Earnest, Spojené štáty ponúkli Bangladéšu pomoc pri vyšetrovaní útoku a zopakoval odhodlanie svojej krajiny bojovať proti terorizmu.

    Ako informovala agentúra AP, útok v Dháke si vyžiadal celkovo 28 obetí. Podľa internetového vydania bangladéšskeho denníka Daily Star jeden zo zachránených rukojemníkov povedal, že “tí, ktorí boli schopní recitovať verše z koránu, boli ušetrení, ostatných mučili”.

    Terčom útoku sa v piatok večer stala reštaurácia Holey Artisan Bakery v Gulšáne, diplomatickej štvrti Dháky, kam vtrhlo osem až desať ozbrojencov. V počiatočnej prestrelke s nimi zahynuli dvaja policajti. Podľa AP útočníci zadržiavali 35 ľudí vrátane 20 cudzincov. 

     Pokusy o vyjednávanie zlyhali a dráma trvala do dnešného rána, keď do reštaurácie vtrhli príslušníci špeciálnej jednotky. Zabili šiestich útočníkov a zachránili 13 zadržiavaných vrátane cudzincov.

    K zodpovednosti za piatkový útok v Dháke, pri ktorom prišlo o život 20 rukojemníkov, sa dnes prihlásila džihádistická skupina Islamský štát (IS/Dáiš). IS uviedol, že pri útoku sa zameral na občanov “križiackych štátov”.

    - Reklama -