Banáš o návšteve dalajlámu: Nech o morálke najprv hovorí tým, ktorí vládnu, a až potom ovládaným. Chcú z nás spraviť zglajchšaltovanú multikultúrnu masu

    0
    Jozef Banáš. (Autor: pk)

    „Myslím, že každý, kto sa dostane do kontaktu s týmto mužom, pociťuje prísun novej energie, radosti, nádeje,“ zaspomínal Banáš na svoje stretnutie s dalajlámom v Kašmíre, ktorý je súčasťou hinduistickej Indie. Spisovateľ taktiež upozorňuje, ako tento významný muž svojou návštevou Slovákom pripomenul, že „ľudstvo je jednou entitou“ a receptom na súdržnosť národov je rešpekt a tolerancia. „Musíme byť jednotní v rôznorodosti,“ podčiarkuje Banáš vo svojom texte pre portál Aktuálne.sk.

    „Pokiaľ sa bude niekto snažiť vymazať z nás národnú rôznosť a spraviť z nás jednotnú, zglajchšaltovanú multikultúrnu masu, trebárs zglobalizovaného európskeho homunkula, nebude ľudí zjednocovať, ale deliť,“ píše spisovateľ v komentári.

    Dalajlámu chváli za jeho pacifistický pohľad na svet, no zároveň túto myšlienku rozvíja. „Áno, ako vraví, aj džihád sa dá potlačiť toleranciou, ibaže je veľmi ťažké apelovať toleranciu na podpaľača, ktorý sa s fakľou v ruke blíži k vášmu domu. Vtedy beriete do ruky zbraň a idete sa brániť,“ konštatuje. Banáš neskrýva voči dalajlámovi svoj obdiv, no zároveň si v závere článku do neho mierne „rypne“ a adresuje mu malú radu. „Vždy v histórii tak bolo, že mocní apelovali na morálku a pokoru tých, ktorí v pote tvárí dorábali chlieb svoj každodenný. Dalajláma – či chce, alebo nie, patrí k mocným tohto sveta, aj keď je jeho odev skromný. Prijímajú ho mocní, fotografujú sa s ním a spoločne nás poučujú o morálke. Dalajlámova misia je obdivuhodná, bola by však ešte obdivuhodnejšia, keby svoje slová hovoril najprv tým, ktorí vládnu, a až potom tým ovládaným,“ dodáva.

    - Reklama -