Banálne klišé a falošné informácie. Tak reagovalo Rusko na správu o bombardovaní civilistov

    0
    Raketa, ilustračné foto (Autor: Hans Štembera)

    Ruské ministerstvo obrany si preštudovalo predmetný dokument, ktorý obsahuje “banálne klišé” a “falošné informácie”, uviedol na brífingu hovorca príslušného rezortu Igor Konašenkov, ktorého citovala agentúra Reuters. Hovorca zároveň odmietol obvinenia ľudskoprávnych aktivistov, ktorí tvrdia, že Rusko používa pri vzdušných útokoch v Sýrii kazetovú muníciu.

    Podľa AI takto v uplynulých mesiacoch zahynuli stovky sýrskych obyvateľov. Vo svojej správe poukazuje organizácia na množiace sa hlásenia o zhadzovaní kazetovej munície v oblastiach, na ktoré sa ruské sily zamerali po tom, ako sa 30. septembra formálne zapojili do vojny v Sýrii. Zbrane tohto druhu sú zo svojej podstaty nerozlišujúce a na mieste ich použitia často zostávajú nevybuchnuté nálože.

    Najnovšia správa AI sa sústreďuje na šesť útokov zaznamenaných od septembra do novembra v sýrskych provinciách Homs, Idlib a Aleppo. Podľa ľudskoprávnych aktivistov pri nich zahynulo najmenej 200 civilistov, pričom nepriznanie týchto obetí Ruskom označujú za “hanebné zlyhanie”.

    Ruskí predstavitelia obvinenia tohto druhu opakovane odmietli, zatiaľ čo samotní obyvatelia i opoziční aktivisti v Sýrii priznávajú, že nemôžu s istotou vedieť, či za jednotlivými útokmi stoja Rusi alebo Sýrčania.

    - Reklama -